leentrap uit Djizary

Dizary tip #1 de Leentrap

Om jezelf makkelijk te verplaatsen in de labyrintwold zijn er diverse mogelijkheden.

Zo is er bijvoorbeeld de leentrap. Dit is een trap waarvan je (na betaling of abonnement) gebruik kunt maken om over een muur heen te komen. Zo reis je snel van a naar b te zonder dat je helemaal moet omlopen, of dagen moet reizen. Nadeel van een leentrap is dat ze nog wel eens de neiging hebben om in te storten omdat ze erg vaak worden gebruikt en de eigenaar laks is met het onderhoud.

De leentrap is een fenomeen, afkomstig uit het uitvindersdistrict Pling Ploing, waarvan niemand verwacht had dat het zo’n succes zou worden. De bedenker van de eerste leentrap, toen nog gewoon een ladder, had vergeten een exploitatierecht vast te leggen, waarna op bijna elk lastig punt in de wold de leentrappen als paddenstoelen uit de grond schoten. Ylly Hogstyg is de bedenker van de loltrap, een volautomatische versie waarbij je niet hoeft te lopen. Menig eigenaar verdient er nu ruimschoots zijn brood mee en sommige meer dan dat. Helaas zijn er eigenaren die zich niet houden aan de algehele trappenning. Waar bijvoorbeeld plaatselijk een straat wordt geblokkeerd door een ingestort bouwsel, vragen sommige trapeigenaren wel eens het dubbele van de trappenning om je over de ravage heen te brengen. Tegen een aantal van deze eigenaren loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

“Je hebt vast wel eens een leentrap gezien?”

“Die… dat is jou idee? Hoe geweldig is dat.” Deze waardering kostte hem moeite, want hij haatte die krengen vanwege het geldzuchtige karakter dat menig eigenaar erop nahield.

“Het idee van een leentrap is al heel oud. Ik ben de bedenker van de zelfbewegende stoomversie zodat je niet hoeft te lopen, daarom noem ik hem de loltrap. Dikke pret als je niet moe wordt van traplopen.”

Dikke lol als je er met je poten tussen komt, dacht Ileas.

(Dizary – Het Levende systeem)

Overzicht van al het nieuws