Ankh morpork bestaat echt en heet Brugge

Ankh Morpork bestaat en heet in het echt Brugge

(Voor wie Ankh niet zoveel zegt: dat is de hoofdstad van Discworld bedacht door auteur sir. Terry Pratchett. Google maar even of stop anders met lezen gy cultuur barbaar)

Brugge is een bijzonder fraaie stad en in bijna elke straat waan je jezelf in de middeleeuwen.De meute toeristen kun je eenvoudigweg vermeiden door onverwachts een smal steegje in te schieten en jezelf te laten verrassen – ja heus dat kan echt. Je komt straatjes tegen waar je de nostalgie kunt ruiken, Paardenhoeven klakken er op de kasseien, de geur van versgebakken brood, kerkklokken galmen over de scheven dakpannen. Er zijn heerlijke parken waar je slechts het wuiven van bladeren hoort en mussen op de stenen vestingmuren.

Tijdens het lezen van de Discworld boeken, zag ik Ankh altijd voor mij als een historische stad met grachtenpanden en trapgeveltjes zoals Delft. Maar helaas Delft; ik heb nu Brugge ontdekt. Zeker drie maal groter en historisch gezien vele malen mooier. Brugge is duidelijk de stad Ankh Morpork zoals Terry hem bedoeld had. Neem nou bijvoorbeeld zijn eivorm die toch erg sterk overeenkomt. Nou hebben veel oude vestingsteden een dergelijke vorm, maar toch. Zelfs de loop van de kanalen dwars door de stad komen tamelijk overeen. Hieronder het vergelijkend warenonderzoek met als eerste Ankh en de 2e foto is Brugge anno 1400.

Bruggekaart-3Bruggekaart 2

En de straatnamen zijn er ook zo helder als wat: bakkersstraat, koolbranderstraat, stoofsteeg, smedenstraat, schrijversstraat, oliebaan, kapelstraat, gietijzerstraat. Nergens een naam van zo’n omhooggevallen burgemeester zoals je vaak in nieuwe stadsdelen ziet.

In de middeleeuwen waren de gilden helemaal hot en daar gaat toevallig mijn verhaal ook grotendeels over. In Brugge bestaan zelfs nog meerdere gildegebouwen. Die van het schuttersgilde vond ik de mooiste.

Helaas heb ik de verborgen universiteit niet kunnen vinden. Die heeft Terry Pratchett toch mooi verborgen weten te houden…

Inspiratie voor mijn eigen boek(en) heb ik hier beslist gevonden en hoewel een groot deel misschien al gebruikt is door andere auteurs; ik geef er mijn eigen draai aan. In het afgelopen weekend heb ik een paar honderd foto’s geschoten voor mijn persoonlijke archief en daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Daarom hieronder  een kleine selectie van Ankh…Brugge, eh Dizary.

Ankh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizaryAnkh morpork brugge dizary