Acmala is een novelle geschreven door gastauteur Johan Klein Haneveld. Het is een spannend avontuur dat zich afspeelt in de wouden van Gesmèr.

Synopsis

De wold van Dizary kent vele gevaren, dus waarom zou je die opzoeken? De weetkundige Farenal kan het verleidende aanbod van zakenman Somnius niet weerstaan. Samen met hun bewapende begeleiders Karonna en Droeger trotseren ze de wouden van Gesmèr. Ze gaan opzoek naar de bron van de reuzenmot, de duivels van de nacht. Maar waarom zou je het gevaar opzoeken? De avonturiers worden geconfronteerd met misschien wel het grootste gevaar in dit duistere oord – zichzelf.

Personages

Bibliotheken zijn voor de hoofdpersoon Farenal veel interessanter. En hij was enorm trots op zijn wetenschappelijke werk: Ballongarnalen en muurkrabben, een evolutionaire aanpassing van schaaldieren aan de geografische onbetrouwbaarheid van de wold. Dus welk geheim bracht hem naar de wildernis van Gesmèr? Het reisgezelschap trotseert er onbekende gevaren en fantastische beesten. Daarnaast maken we kennis met de zakenman Somnius die er een heel eigen kijk op nahoudt. De expeditie wordt begeleid door ex vredebewaarster Karonna en een mechanisch mens genaamd Droeger.

acmala, Johan Klein Haneveld, Patrick berkhof, Dizary, een verhaal uit de wold van Dizary

Johan Klein Haneveld ontvangt de sleutel tot Dizary ereburger krakenvorst

Samenwerking

Welke kant het verhaal op zou gaan was voor Patrick Berkhof ook een verrassing. ‘Ik vond het spannend om Johan te vragen om voor mijn wereld een verhaal te schrijven. Hij is immers al een gerenommeerde auteur met meerdere boektitels op zijn naam. Ik had geen idee of er überhaupt tijd voor zou willen vrijmaken. En hoe ging ik hem uitleggen wat ik al zoveel jaar in mijn hoofd had zitten? Daarom stelde ik voor Johan een document op met een beschrijving van de wouden van Gesmer. Ik liet hem verder vrij in wat voor verhaal het precies ging worden. Actie, avontuur, spanning of romantiek, voor mij was het afwachten geblazen? Uiteindelijk heeft hij mij zeer verrast. Het voelt alsof hij echt op expeditie geweest is in mijn bedachte wereld.’