dizary op eflia kasteel de haar fantasy fair

Dizary op Elfia

geplaatst in: Nieuws | 0

In het weekend van 29 en 30 april 2017 vindt je Dizary in de Hall of Muses tijdens het fantastische festival ELFIA. Het belooft weer een geweldige editie te worden met 26.000 bezoekers. Hopelijk nemen zij allemaal een beetje zon mee, want de weersvoorspellingen zijn niet al te rooskleurig.

Geen editie gemist
Vanaf de allereerste Elfia ben ik een bezoeker. Geen enkele editie heb ik gemist. Het festival heeft altijd al zo’n heerlijke hippie-sfeer. Je kan ergens zo je tas tegen een boom leggen en aan het einde van de dag ligt hij er nog. Een beetje zoals Jan Terlouw vertelde over het touwtje uit de brievenbus laten hangen. Hier in Elfia heerst die sfeer nog steeds. Iedereen is altijd lief en gezellig. Iedereen komt hier voor maar één doel; een fantastische tijd ervaren.

Debuut presentatie
Het is geweldig om nu zelf een keer standhouder te zijn tijdens het festival. Ik koesterde altijd al zo’n stille droom om er een keer te mogen staan. Na mijn geslaagde crowdfunding van afgelopen jaar is die droom dus werkelijkheid geworden. Mijn boek Dizary – Het Levende Systeem gaat voor het eerst kennismaken met het Elfia volk. Eens zien of ook zij ervoor te porren zijn. Op Elfia ga ik eens flink uitpakken, voor wie mij tijdens de Comic Con in Utrecht gemist heeft. Mijn plek is in the Hall of Muses (11), de tent met de talenten. Ik heb nog geen idee hoe die eruit gaat zien. Het is altijd even afwachten tot de dag van de opbouw hoe bijvoorbeeld mijn tafel staat ten opzichte van het passerende publiek. En of ik al mijn decorstukken kwijt kan.

Aanbieding
Tijdens de beurs zal ik mijn boek aanbieden samen met de keuze uit 6 illustraties die geïnspireerd zijn op mijn boek. Voor €21,95 heb je een mooie herinnering aan deze dag en een uniek stuk in je handen. De Artist Edition illustraties zijn in beperkte oplage gemaakt. En uiteraard worden ze tijdens de fair door mij gesigneerd.

Cosplay
Met de jaren kwamen er ook steeds meer cosplayers. Het begon op te vallen als je niet verkleed was. Het publiek werd de attractie. En dat is wat mij nog steeds zo verbaasd aan dit festival. Mensen betalen bijna €30 om binnen te komen terwijl ze zelf het event zijn. Denk daarbij aan het feit dat de standhouders ook (flink) betalen voor hun stekkie, dus er gaat behoorlijk wat geld in om. Voor gezinnen met kleine kinderen is dit nooit een geschikt festival geweest. Het is altijd een feestje voor de jeugd en ouder. Soms is er wel iets voor kleine kinderen te doen, maar voor een potje boogschieten moet vaak extra worden betaald. Niet zo tof als je meerdere koters hebt, want je loopt leeg op zo’n dag.

Hoogtijdagen
Ik denkt dat een jaar of 6 geleden het festival zijn hoogtepunt had. Toen stond het complete terrein van de Haar stampvol met standhouders en verenigingen. Dat is in de afgelopen jaren (misschien door de crisis) behoorlijk afgenomen. Grote namen/artiesten komen niet meer. Het weer zat een aantal edities niet mee. Zeer slordig vorig jaar was de 500 meter rij van mensen die online een ticket hadden gekocht om snel binnen te komen maar dik een half uur moesten wachten. Het gegeven dat er vorig jaar 24.000 bezoekers waren schets mijn verbazing, maar optimistische getallen kunnen geen kwaad. Je kunt mij geblinddoekt over het terrein sturen en ik kan je exact vertellen welke stands er links en rechts staan. Persoonlijk vind ik dit jammer en beslist niet vernieuwend. Je kunt niet blijven zeggen dat een bewezen concept zich nooit meer hoeft te vernieuwen. Een frisse wind door het Elfia-rijk kan geen kwaad. Links en rechts is het festival ingehaald. De troef is nog steeds kasteel de Haar. Ik hoop voor de organisatie dat ze die blijven verdienen.

ELFIA, Kasteellaan 1, Haarzuilens
zaterdag 29 april 10:00 – 22:00 –  Entree kinderen 3/11 €13,50 en ouder €27,50 + €5 parkeren
zondag 30 april van 10:00 tot 19:00 – Entree kinderen 3-11 €13,50 en ouder €23,50 + €5 parkeren

Elfia kasteel de Haar Haarzuilen fantasy fair