De dag van het boek wordt toch nog spannend

geplaatst in: Dizary 2, Nieuws | 0

Vandaag is het de Dag van het Boek en de Auteursrechten. Gaap… anno 2020 kun je beslist een meer flitsende titel voorstellen. Ooit in het leven geroepen door UNESCO en dat is een kei belangrijke organisatie. Het gaat erom dat we stilstaan bij het geschreven woord en het culturele erfgoed. Aandacht dus voor het lezen, publicatie en auteursrecht. Maar het zal minder stoffig zijn dan je denkt.

Deze dag van het boek moet je niet verwarren met het Britse fenomeen. Daar worden boeken verzameld en gratis aan kinderen uitgedeeld om ze aan het lezen te krijgen. In de US gaven er in 2012 en 2013 meer dan 50.000 op deze dag boeken aan anderen. En dat klinkt toch al een stuk minder stoffig, dan onze dag van het, bluh…recht. En het wordt nog leuker.

 

nacht van het boek, book night, project dizary, dag van het boek

 

Lezen moet

Helaas door al het gedoe van volwassenheid hebben niet veel volwassenen de tijd om te lezen. Het is belangrijk om te lezen omdat het verlichting biedt van de dagelijkse wereld. Lezen is inspirerend en het leert je over de wereld om je heen. Toch zien weinig jongeren en volwassenen de voordelen van lezen. Daarom is er speciaal voor hen de World Book Night. Tijdens deze spannende nacht worden vooral de volwassenen aangemoedigd om ‘s nachts de tijd te nemen om te lezen.

Wacht, dus er is toch nog iets spannends aan

In 2011 is in de UK het initiatief ontstaan voor de World Book Night. Omdat World Book Day voor kinderen al bestond, werd World Book Night een dag voor volwassenen om meer boeken te lezen. Eind 2013 werd World Book Night onderdeel van het Reading Agency; een organisatie gericht op het helpen en aanmoedigen van anderen om meer boeken te lezen. Elk jaar worden er boeken gegeven aan mensen in ziekenhuizen, gevangenissen, bibliotheken, hogescholen, daklozenopvangcentra en hun gemeenschappen.

 

nacht van het boek, book night, project dizary, dag van het boek

 

Boeken weggeven

De weggeefactie voor deze boeken heeft sindsdien boekwinkels geholpen meer boeken te verkopen en hun bedrijf voort te zetten. Vrijwilligers gaan rond in hun lokale gemeenschappen en geven boeken weg, en moedigen anderen aan om te lezen en te groeien in hun kennis van de wereld.

 

nacht van het boek, book night, project dizary, dag van het boek

 

Nog wat saaie feiten

23 april is een symbolische datum in de literaire wereld: Op deze dag in 1616 stierf bijvoorbeeld Shakespeare. De dag werd voor het eerst gehouden in 1995. Wereldboekendag wordt inmiddels in meer dan 100 landen gevierd, waarbij elk land zijn eigen activiteiten organiseert. In Nederland wordt de dag sinds 2002 georganiseerd door Stichting Read to Grow.

Bron: wikipedia / dayoftheyear.com / fijnedagvan.nl

Foto Nong Vang / Kinga Cichewicz on Unsplash

 

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.