50 jaar Earth Day

geplaatst in: De groene schrijver, Nieuws | 0

Laat op jouw lucratieve manier weten dat je om deze schitterende planeet geeft. Op 22 april 2020 is het 50 jaar Dag van de Aarde. Het thema voor #EarthDay2020 is klimaatactie. De enorme uitdaging en kans van actie op het gebied van klimaatverandering is het meest urgente onderwerp voor de 50e verjaardag. Dus doe mee en laat iedereen weten dat we heel zuinig met deze planeet moeten omspringen.

Schilder je vlag

Ik wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen laten weten dat het #earthday is. En daarom schilder ik een vlag.

De crisis
Op Dag van de Aarde worden we met helaas twee crises geconfronteerd: de ene komt meteen na een pandemie en de andere bouwt langzaam op als een ramp voor ons klimaat. We kunnen, zullen en moeten beide uitdagingen oplossen. De wereld was niet voorbereid op een coronavirus. Zo negeerden wereldleiders harde wetenschap en dat vertraagde een hoop kritische acties. Dus we hebben nog steeds tijd om ons – in alle delen van de wereld – voor te bereiden op de klimaatcrisis.

Project Dizary
Doet er alles aan om zo bewust mogelijk met de aarde om te springen. De uitgeverij wekt zelf stroom op en ook wordt er jaarlijks aan de moestuin gewerkt. Hoe eenvoudig de dingen ook zijn die er worden gekweekt, als hiervoor geen landerij hoeft te worden gebruikt, (kunst)mest, pesticiden of vervuilend transport, dan is dat mooi meegenomen.

Wat kun je zelf doen?

50 jaar dag van de aarde

Laat jouw creatieve handen wapperen
Gebruik jouw creatieve talent. Ben jij bijvoorbeeld schrijver, probeer dan je lezers, door middel van je verhalen, op een subtiele wijze duidelijk te maken dat de aarde hulp behoeft.

Hergebruik. wat mogelijk is.

Stop met kopen (van rommel)! Maak er bijvoorbeeld een uitdaging van om niets van plastic aan te schaffen.

Bespaar op water. Tekort aan drinkwater zul je op dit moment nog niet zien als een grote bedreiging. Nou, maak je borst maar nat.

Wees zuinig. Een goedgevulde voorraadkast hoeft niet te zeggen dat die binnen een week leeggegeten moet zijn.

Blijf gezond. Beweeg, eet gezond, rust goed uit.

Uitdaging
Klimaatverandering vormt de grootste uitdaging voor de toekomst van de mensheid en de levensondersteunende systemen die onze wereld bewoonbaar maken. Olielozingen, smog, rivieren die zo vervuild zijn dat ze letterlijk in brand vliegen, het zijn nog steeds problemen van alledag. 50 jaar geleden werd Earth Day het gezamenlijke antwoord.

50 jaar Earth Day Geschiedenis

Op 22 april 1970 gingen 20 miljoen Amerikanen – destijds 10% van de Amerikaanse bevolking – de straat op, universiteitscampussen en honderden steden om te protesteren tegen de onwetendheid over het milieu en om een ​​nieuwe weg voor onze planeet te eisen.

De eerste Dag van de Aarde in 1970 bracht een golf van actie op gang, waaronder de goedkeuring van belangrijke milieuwetten in de Verenigde Staten. De wetten inzake schone lucht, schoon water en bedreigde diersoorten zijn opgesteld als reactie op de eerste aardedag in 1970, evenals de oprichting van de Environmental Protection Agency (EPA). Veel landen hebben al snel soortgelijke wetten aangenomen. Earth Day blijft van grote internationale betekenis: In 2016 kozen de Verenigde Naties Earth Day als de dag waarop de historische Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering in werking trad.

#EARTHRISE

Onze huidige pandemie toont aan dat regeringen de wetenschap vroeg moeten omarmen. Zoals we nu zien, reageerden veel regeringen traag of zelfs onverschillig over de wetenschap van de coronaviruspandemie. Maar de afgelopen weken hebben ook aangetoond dat onze samenleving, zelfs op internationaal niveau, massale verschuivingen in alle sectoren kan doorstaan ​​om een ​​crisis het hoofd te bieden. We moeten dezelfde schaal en urgentie toepassen als onze reactie op klimaatverandering.

(https://www.treehugger.com/environmental-policy/earth-day-still-happening.html)

(Bron: https://www.earthday.org/)

Foto Ben White / Louis Maniquet / sheri silver  /  NeONBRAND on Unsplash

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.