Dizary is lekker groen bezig

geplaatst in: Nieuws | 0

Sinds begin november wekt Uitgeverij Versa zijn eigen stroom op. Op het dak zijn 7 panelen geplaatst die geschat per jaar 1819kWh opleveren. Dat zou precies het stroomverbruik compenseren dat wordt verbruikt door de computer, printer, verlichting en 3D printer. De jaarlijkse CO2 besparing wordt geschat op 957kg.

Een plak dak is ideaal voor zonnepanelen. Er is slechts een aluminium frame nodig die de panelen onder de juiste hoek plaatsen. 280kg aan stoeptegels verzwaren de boel en voorkomen dat de panelen gaan vliegen bij harde wind. Via een omvormer in huis wordt de 12V omgezet in 220V wisselstroom. Dit wordt teruggeleverd aan het net en gecompenseerd met het stroomverbruik.

Of je deze investering nou terugverdient of niet, het wordt gewoon eens tijd om het te doen. De winst zien hem niet alleen in de eigen portemonnee. We kunnen niet langer dit soort simpele methoden om energie op te wekken negeren. Sinds de plaatsing begin november is 24,1kWh opgewekt. Dat is nog niet zo veel, maar begrijpelijk tijdens deze grijze dagen. In de zomer worden flinke pieken verwacht.

Laten we hopen dat Sinterklaas en de roetveegpiet hun nekken niet breken over deze installatie.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.