Dizary Chaotische Kronieken, Project Epos, Tom Blok, Patrick Berkhof

Dizary Chaotische Kronieken TTRPG

geplaatst in: Nieuws, Spel | 0

Fans van tabletop role-playing games (RPGs) opgelet. Vandaag is de release van de Nederlandstalige one-shot “Dizary Chaotische Kronieken”. Gecreëerd door schrijver Patrick Berkhof en spellenmaker Tom Blok van Project Epos. Het is geïnspireerd op het eerste boek uit het Dizary-universum – het Levende Systeem. Dit spel is een heerlijke chaotische beleving voor zowel doorgewinterde rollenspelers als nieuwkomers.

Het spel verscheen eerder al in het Engels onder de titel: Dizary – Chaotic Chronicles. Toen Patrick in 2023 daarmee op een aantal beurzen had gestaan bleek al snel dat er ook behoefte was aan een Nederlandse editie.

Nederlandstalige TTRPG’s is een trend die Tom Blok ook niet was ontgaan. Al lange tijd maakt hij met zijn Project Epos Nederlandstalige rollenspellen. Hij was verrast door het feit dat de bekende namen zoals Dungeons and Dragons, Pathfinder of Warhammer alles in het Engels uitbrengen. Veel mensen nemen daar hun genoegen mee, maar er zijn tegenwoordig een hoop jongeren die ook graag spelen. Voor hen is het Engels dan een te grote barrière.

Dizary Chaotische Kronieken, Project Epos, Tom Blok, Patrick Berkhof

Wat is dit voor spel?

Je speelt het met 2 tot 5 spelers. Hierbij is één van de leden de verteller en de andere spelers zijn de avonturiers. In elk rollenspel is de kern hetzelfde: spelers stappen in een denkbeeldige wereld waar ze de touwtjes in handen hebben over hun personages en samen een verhaal weven. De term ‘rollenspel’ duidt vaak op het aannemen van een specifieke rol binnen de context van het spel, zoals die van tovenaar of krijger. Wil je meer weten over rollenspellen? Kijk dan eens HIER.

Dizary Chaotische Kronieken, Project Epos, Tom Blok, Patrick Berkhof

Wat ga je beleven?

Onder druk van het vredesgilde onderzoekt een groep onwillige helden een magische markt waar winkelend publiek wordt vermist. Dit avontuur dwingt de helden hun weg te vinden door de labyrintische stad met zijn kronkelige straatjes, zwevende winkels en daktuinen. Ze moeten magische melodieën weerstaan om geen winkelende zombie te worden en moeten het opnemen tegen een groep schurken en een gigantische mot.

Waar bestaat het spel uit?

 Chotische Kronieken bestaat uit twee sheets, gedrukt op mooi dik houtvrij papier. Sheet 1 beschrijft de regels en er staat een uitleg op voor de ontwikkeling van karakters. Sheet 2 is voor het avontuur en bevat basisinformatie over de wereld waarin het avontuur zich afspeelt.

Dizary Chaotische Kronieken

Of ga je liever voor er Engelse versie?

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.