Creatief Schrijven Workshop

geplaatst in: Exclusief | 0

Je weet het misschien niet maar je zit vast in een patroon. Soms is dat fijn. Je wilt bijvoorbeeld niet te veel nadenken als je een trap afloopt of stilstaan bij de manier waarop je je balans houdt tijdens het fietsen. Cognitieve programma’s zijn dan welkom. Wij hebben onszelf dus aangeleerd om in patronen te denken. Maar cognities moeten niet op de rem trappen zodra je creatief bezig wilt zijn. Dan wil je juist loskomen van je patronen en jezelf verrassen.

Feit: Creatief bezig zijn maakt het brein soepel.

Soms merk je dat je in een creatieve bui bent en gaat het helemaal vanzelf. Maar soms moet je je creatieve brein wat helpen. Als je jezelf wilt verrassen, dan moet je een manier vinden om patronen te doorbreken. Dat kan met verschillende creatieve brainstorms. Deze zal ik in 4 korte workshops bespreken.

1. Zoeken naar inspiratie

Feit: inspiratie staat niet op zichzelf, het is een gevolg van.

2. Combineren

Feit: We moeten onszelf forceren om anders te denken.

3. Veranderen

Feit: we zijn geneigd altijd vooruit te lijken. Kijk eens de andere kant uit.

4. Visualiseren

Feit: Zodra je iets visualiseert, gaat je brein er op een andere manier naar kijken.

Over Patrick Berkhof

Patrick Berkhof is de auteur en bedenker van de fantasiewereld van Dizary. In 2016 debuteerde hij met Dizary – Het Levende Systeem. Sindsdien zijn er vier boeken van zijn hand verschenen. Zoals Demonen van Myradé en de verhalen van Jalvin. Ook publiceerde hij voor andere uitgevers diverse korte SF en fantasyverhalen.

Zijn project Dizary is een uniek project dat opengesteld is voor gastauteurs, kunstenaars en spellenmakers. Er zijn inmiddels 7 boeken verschenen. Zo schreef Johan Klein Haneveld de novelle Acmala, Jasper Polane schreef Panda en het zwarte Dat en Marieke Frankema schreef de Zielenlezer van Turion. Vanaf het begin wist Patrick dat zijn bedachte wereld van Dizary meer zou gaan worden dan alleen een boek. De wereld is inmiddels aangevuld met illustraties, 3D prints en een spel.

De wereld van Dizary is een groot labyrint waarin diverse fantasy verhalen afspelen. Elk verhaal is afzonderlijk te lezen, maar ze hebben altijd een link met elkaar. Als je meerdere boeken van Dizary lees, dan ontdekt je ook het grotere plaatje. Patrick begon in 2016 met zijn boek Dizary – Het levende systeem. Dit is een mooie introductie tot de verhaalwereld. In dit verhaal ontmoeten zes vreemden elkaar bij een vredesgilde. Ze hebben allemaal zo hun geheimen en toch ook iets gemeen: een magisch strafteken op hun hand. Ze krijgen zeven dagen de tijd om een goede daad te verrichten anders sterven ze.

NaNoWriMo ideeën, inspiratie, voorbeeld

Meer dan 200 gratis verhaalideeën liggen op je te wachten. Check vlug deze pagina.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.