Creatief schrijven 1. Zoeken naar inspiratie

‘Waar haal jij je inspiratie vandaan?’ Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg. Soms zeggen mensen wel eens dat ze totaal geen inspiratie hebben. Dat is vreemd want dat betekent in feite dat je dood bent of stervende. Inspiratie is officieel gezien inademen en expiratie is uitademen. Onthoud dit, want het heeft alles te maken met waar ik het over wil hebben. Kun je zoeken naar inspiratie trainen en beoefenen? In creatief schrijven 1. Zoeken naar inspiratie, leg ik je in 6 stappen uit hoe je dat kan doen.

Feit: inspiratie staat niet op zichzelf, het is een gevolg van.

Stap 1: Waar zoek je eigenlijk inspiratie voor? Is het voor een verhaalidee, een wereld, een locatie of een karakter? Leg eerst eens een fundering en kijk dan welke belangrijke vragen zich voordoen.

Stap 2: Ga nu staan en adem in zoals het hoort. Ontspan de middenrif en adem eens lekker diep met de buikademhaling in. Ik zie je lachen, maar zonder adem ga je dood. Met goede adem krijgt je brein dat wat het nodig heeft.

Stap 3: Nu je je vraag helder hebt, kun je gericht zoeken naar inspiratie. Ga voor een goed karakter naar een plek waar veel mensen zijn en observeer hen. Ga voor een setting naar buiten en fantaseer erop los. Lees kranten en magazines voor verhaalinspiratie.

Stap 4: Zodra je inspiratie tegen het lijf loopt, moet je het overlaten aan je intuïtie. Die geeft er een geheel eigen draai aan zodat het gaat passen in jouw project.

Stap 5: Pas je inspiratie toe op je project. Vul zaken aan. Als er iets ontbreekt, ga dan nog meer opzoek naar inspiratie.

Stap 6: Dit is de meest lastige stap,  maar zeker niet onmogelijk. Als je een hoop puzzelstukjes voor je project compleet hebt, zorg er dan voor dat je een speciale draai geeft zodat het iets origineels krijgt – innovatief.

Zit vast?

Als je geen inspiratie kunt vinden, dan treed je meestal niet ver genoeg buiten je veilige zone. Dan zit je vast in een patroon van dagelijks denken en leven. Je vermijdt fouten, zoals gebruikelijk. Doorbreek dit door iets te doen waarmee je jezelf verrast. Het is wel een kwestie van oefenen, het zal niet meteen lukken. Forceer het tot voorbij het punt dat je er gek van wordt. Dan heb je tenminste weer een grens verlegd.

Stel, je kan geen inspiratie voor een verhaal vinden?

Vraag jezelf dan af; wat voor verhaal zoek ik dan? Bepaal eerst waar het mogelijk over zou kunnen gaan. Zoals: de 2e wereldoorlog, magie, draken, moordzaak etc. Als je dat al niet hebt, stop dan gewoon.

Enkele losstaande tips

  • Neem kleine stappen. Zoek per onderwerp naar inspiratie.
  • Niet meteen focussen op dat het goed moet zijn.
  • Maak fouten. Dat zijn juist de momenten dat je door je patroon breekt. De mooiste momenten ontstaan juist uit dingen die niet goed zijn.
  • Wees zo nieuwsgierig te zijn als een kind. Til bij wijze van spreke elke steen op die je tegenkomt. Laat jezelf verrassen.
  • Als volwassenen heb je 80% van je verbeeldingskracht verloren.
  • Wees jezelf bewust van kleine veranderingen, die jij wellicht alleen opmerkt. Dat zal jouw verhaal uniek maken.
  • Leer heel geduldig te zijn.
  • Wees altijd verbonden met de basis en de vragen die daaruit voortkomen.

Verhaalideeën

Ben je opzoek naar leuke verhaalideeën? Ik heb speciaal voor NaNoWriMo een aantal boeken samengesteld met toffe ideeën. Deze hoef je uiteraard niet alleen te gebruiken tijdens de november schrijfmaand. Via de onderstaande afbeelding kom je op de pagina waar je de boeken gratis kan downloaden.

NaNoWriMo ideeën, inspiratie, voorbeeld


verhalen kookboek, schrijf inspiratie, schrijver, Patrick Berkhof

Lekker aan de slag met deze 201 Unieke Verhaal Ideeën

€4,95


alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.