Tijd voor een Tijdlijn van Dizary en leesvolgorde

Met zoveel boeken binnen de wold van Dizary wordt het tijd voor een tijdlijn. De boeken van Dizary vinden plaats in verschillende tijden. Zo verteld de trilogie van Jalvin over de begintijd. Maar hoe zit het nou? Waar moet je beginnen met lezen? Wat is een handige leesvolgorde? Of maakt dat niet uit?

De Tijdlijn

De tijdlijn is niet per sé de leesvolgorde. Dit is meer om je duidelijk te maken wat je in de boeken kunt verwachten qua sfeer. Leg je de tijdlijn van de wold van Dizary naast die van ons, dan spelen de boeken van Jalvin zich in het jaar 0 af. Denk daarbij aan eenvoudige kleding, primitieve middelen, landheren, en eenvoudige dorpen en steden. De boeken met de hoofdtitel ‘Dizary‘ spelen zich af in ons vroegere industriële tijdperk van 1890. Denk daarbij aan steampunk, maffe uitvindingen, stoomtreinen, mechanische systemen etc.

Alle boeken van Dizary op een tijdlijn

Leesvolgorde

Ingewikkeld is het niet. De boeken met de hoofdtitel ‘Dizary‘ vormen de hoofdlijn van deze reeks. Dit zijn steeds afgeronde verhalen. Maar het is handig als je met ‘Het Levende Systeem‘ begint, gevolgd door ‘Demonen van Myradé‘.

De labyrintwold vormt voor alle boeken de rode draad. Want ook dat koestert een groot geheim. Vooral de (toekomstige) trilogie van Jalvin onthult veel over het ontstaan van dit dwaze labyrint. Zie het een beetje voor je als de Harry Potter reeks. Elk boek is een afgerond leerjaar, met daarin de griezel Voldemort als de rode draad.

Met elkaar gelinkt

Alle boeken van Project Dizary vormen samen een groot verhaal. Één wold, één verhaal. Want de labyrintwold koestert zelf ook een groot geheim. Vooral de trilogie van Jalvin onthult veel over het ontstaan van dit dwaze labyrint. Op de volgende manier zijn de boeken met elkaar gelinkt. In de verhalen komt dat neer op: karakters die terugkomen, zelfde locaties, belangrijke voorwerpen, voorgeschiedenis etc.

Alle boeken van Dizary op een tijdlijn

Ik hoop dat je dit wat meer duidelijkheid geeft betreft de verhaallijn. Veel leesplezier. En mocht je nog vragen hebben, dan kan je die uiteraard altijd stellen.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.