Creatief schrijven 3. Veranderen

Ik heb wel eens meegemaakt dat ik mij blindstaarde op een bepaalde eigenschap van mijn hoofdpersoon. Zodra ik hem die ontnam, begon mijn verhaal opeens te vloeien. Bij mijn eerste Jalvin-boek had ik het gevoel dat het totaal niet liep. Toen ik de clou van het einde helemaal naar voren haalde, vielen alle puzzelstukjes direct in elkaar. Zonder dat de spanning van het verhaal verloren ging.

Feit: we zijn geneigd altijd vooruit te lijken. Kijk eens de andere kant uit.

Een leuke manier om je verhaal creatief te benaderen is door alles een draai te geven. Hiermee forceer je jezelf om op een andere manier naar je verhaal te kijken. Stel, je schrijf aan een hoofdstuk en je denkt: hier ga ik naar links. Ga dan meteen naar rechts en kijk hoe je jezelf hiermee verrast. Om je te helpen kan je de volgende lijst gebruiken:

 1. Vergroten
 2. Verkleinen
 3. Omdraaien
 4. Verlengen
 5. Opstijgen
 6. Verkorten
 7. Terugtrekken
 1. Verplaatsen
 2. Opstapelen
 3. Verbinden
 4. Loslaten
 5. Vervangen
 6. Vliegen
 7. Vastzetten

Deze lijst kan je misschien zelf nog aanvullen. Gebruik dobbelstenen om woorden te selecteren en jezelf zo nog meer te verrassen.

Stel je zit vast met je verhaal omdat je hoofdpersonage tegen iets aanloopt waar je geen rekening mee had gehouden.  Verplaats die hindernis dan eens naar een eerder hoofdstuk. Komt je HP er dan overheen, nee? Dan nog een hoofdstuk eerder. Of, kan het helpen als jouw HP net iets langer is?

Soms moet je een radicaal besluit nemen door van je hoofdpersoon een totaal ander persoon te maken. Is jouw HP of bijrol bijvoorbeeld een man? Draai het om en maak van deze rol een vrouw. Dit sluit misschien niet op alles aan wat je geschreven hebt, maar probeer het eens. Op deze manier ga je jouw vastgelopen verhaal door de ogen van iemand anders bekijken. Je doorbreekt je patroon, dat ervoor heeft gezorgd dat je vast zit.

Enkele losstaande tips

 • Neem kleine stappen. Zoek per onderwerp naar inspiratie.
 • Niet meteen focussen op dat het goed moet zijn.
 • Maak fouten. Dat zijn juist de momenten dat je door je patroon breekt. De mooiste momenten ontstaan juist uit dingen die niet goed zijn.
 • Wees zo nieuwsgierig te zijn als een kind. Til bij wijze van spreke elke steen op die je tegenkomt. Laat jezelf verrassen.
 • Als volwassenen heb je 80% van je verbeeldingskracht verloren.
 • Wees jezelf bewust van kleine veranderingen, die jij wellicht alleen opmerkt. Dat zal jouw verhaal uniek maken.
 • Leer heel geduldig te zijn.
 • Wees altijd verbonden met de basis en de vragen die daaruit voortkomen.

Verhaalideeën

Ben je opzoek naar leuke verhaalideeën? Ik heb speciaal voor NaNoWriMo een aantal boeken samengesteld met toffe ideeën. Deze hoef je uiteraard niet alleen te gebruiken tijdens de november schrijfmaand. Via de onderstaande afbeelding kom je op de pagina waar je de boeken gratis kan downloaden.

NaNoWriMo ideeën, inspiratie, voorbeeld


verhalen kookboek, schrijf inspiratie, schrijver, Patrick Berkhof

Lekker aan de slag met deze 201 Unieke Verhaal Ideeën

€4,95


alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.