Masterclass Dan Brown, Neil Gaiman en Julie Blume

Is Masterclass het waard? Een overzicht

geplaatst in: Nieuws | 0

Net klaar met de lessen van bestsellerauteur Dan Brown en nu meteen over naar Neil Gaiman. In de wachtrij staan nog: Judy Blume, Margaret Atwood, R.L. Stine, James Patterson, Aaron Sorkin en nog veel meer.

Ken je Masterclass al? Via deze website kun je een aantal masterclasses volgen van prominente personen uit de showbizz, entertainment, film en schrijfwereld. Ik vind het als auteur interessant om bijvoorbeeld te kijken naar Dan Brown, Neil Gaiman en Julie Blume. Ze delen hun jarenlange schrijfervaring en er komen zeer waardevolle tips voorbij.

Abonnement

Masterclass is een online platform waar je videolessen kunt volgen. Het is niet goedkoop: €200 per jaar, onbeperkt toegang. Maar voor deze €17 per maand heb je keuze uit al 50+ cursussen van de professional ( Ik heb Netflix geruild voor Masterclass. Scheelt toch weer). Nou hoef ik niet per se te kijken naar chef kok Gordon Ramsy. Maar toch, er komen wel heel interessante namen voorbij. Ron Howard, Spike Lee, Hans Zimmer, Timbaland, Annie Leibovitz, Deadmau5, Steve Martin, to name a few. Helemaal onderaan deze blog vind je een overzicht.

Hoe werkt het?

Op de website van Masterclass vindt je de lesprogramma’s en die bestaan over het algemeen uit 20 lessen van ongeveer 15 – 20 min. Per masterclass krijg je ook een uitgebreid goed verzorgd handboek die de lessen perfect ondersteunen. De handouts staan vol met extra tips voor schrijfhandboeken of websites. Volg je klassen van regisseurs dan krijg je zelfs filmscrips, drafts of geluidsbestanden. Alles ziet er zeer verzorgd uit. De video’s zijn goed gemonteerd en er is veel aandacht besteed aan belichting en de decors. Per auteur wordt ook echt een sfeertje gepakt die hun werk ondersteunt. Dit alles zorgt voor een goed totaalplaatje. Dit gaf mij meteen al een ‘waar voor mijn geld’ gevoel.

Q&A

Tijdens de Office Hours is het mogelijkheid om persoonlijke vragen aan de Masters te stellen. Dit is een leuk idee, maar het komt nog niet zo goed uit de verf. Er wordt nog niet consequent op de vragen gereageerd. Mogelijk zal dit in de toekomst nog veranderen.

Geld goed besteed?

Ja en misschien nee. Het is een beetje afhankelijk op welk niveau je zit. Maar ik denk dat er hoe dan ook veel kan worden bijgeleerd. Sommige tips van auteurs waren mij al bekend, maar veel informatie wist mij te inspireren. En dat is volgens mij waar het om gaat. Een master kan bijvoorbeeld het een zeggen en misschien is dat voor jou de aanleiding om je verhaal aan te passen, zonder dat het met de tip te maken heeft. Uiteraard wordt er ook verwezen en voorgelezen uit eigen werk, maar hé er moet ook geld worden verdiend. De ene master doet het wat opzichtiger dan de ander.

Dit zijn professionals die weten wat ze doen. Je hoeft hun werk misschien niet goed te vinden of zelfs niet eens te kennen, maar wat zij je vertellen over het vak is zeer welkom. Als je zelf auteur bent, dan hoef je niet per se de lessen van alle auteurs te volgen.  Ik vind het bijvoorbeeld geweldig om naar de creatieve bevlogenheid te kijken van al deze mensen. Zoals de architect Frank Gehry of de aanstekelijke energie van Timbaland over hoe hij zijn beats maakt. Passie en bevlogenheid inspireren mij enorm. Dus met Masterclass ben ik nog lang niet uitgekeken.

Uiteraard wordt er verwezen en voorgelezen uit eigen werk. En de een doet het wat opzichtiger dan de ander.

Interesse gekregen? KIJK DAN OP DE SITE VAN MASTERCLASS

Foto’s: (c) Masterclass

Overzicht van de Masters op Masterclass

Auteurs
Neil Gaiman, Dan Brown, Margaret Atwood, R.L. Stine, Malcolm Gladwell, Judy Blume, David Mamet, Billy Collins en James Patterson.

TV & Film
David Lynch, Jodie Foster, Wener Herzog, Mira Nair, Ken Burns, Natalie Portman, Spike Lee, Judd Apatow, Helen Mirren, Ron Howard, Samuel L. Jackson, Martin Scorsese, Shonda Rhimes en Aaron Sorkin.

Muziek & Entertainment
Timbaland, Carlos Santana, Tom Morello, Christina Aguilera, Armin van Buren, Herbie Hancock, Usher, Steve Martin, Hans Zimmer, Deadmau5 en Reba Mcentire.

Culinair
James Suckling, Dominique Ansel, Thomas Keller, Gordon Ramsay, Alice Waters en Wolfgang Puck.

Design, fotografie & mode
Will Wright, Jimmy Chin, Marc Jacobs, Diane Von Furstenberg, Annie Leibovitz en Frank Gehry.

Politiek en maatschappij
Paul Krugman, David Axelrod en Karl Rove, Bob Woodward en dr. Jane Goodall

Sport
Daniel Negreaunu, Stephen Curry, Serena Williams, Garry Kasparov

Zakelijk en wetenschap
Howard Schultz en Chrid Hadfieldacmala, Johan Klein Haneveld, Patrick berkhof, Dizary, een verhaal uit de wold van Dizary