Supermaan inspiratie, bijgeloof en maanillusie

geplaatst in: Nieuws | 0

Dit mag je niet missen: woensdag 8 april staat er een supermaan aan de hemel. En het wordt waarschijnlijk een kraakheldere nacht! We bevinden ons in de periode van supermaan maanden. In maart, april en mei suist ze dichter langs de aarde dan gebruikelijk. Daardoor zal ze 14% groter zijn dan normaal en dan vooral tijdens volle maan in april. Dus ik weet niet wat dit bij jou als auteur teweeg brengt, maar bij mij roept het verhalen op. Hier lees je alles over de supermaan, het bijgeloof en de maanillusie.

Wat is een supermaan?
Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Ten gevolge van de elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km, gemiddeld 384.450 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km. Visueel zal hij 14% groter zijn.

de supermaan is 14% groter Dizary

Energieboost

De volle maan bezorgt je een creatieve boost, reken maar! Zo’n supermaan geeft power en wekt toch zeker enorme schrijfinspiratie op? Niet alleen vanwege de schoonheid. Ook de mystiek die eromheen hangt, spreekt tot de verbeelding. Al eeuwen speelt de volle maan een belangrijke rol in volksvertellingen. De bekendste is natuurlijk die van de weerwolf; de bezeten mens die bij volle maan in een wolfwezen verandert. Volksverhalen doen de ronde waarbij de volle maan wordt gecombineerd met bijvoorbeeld witte wieven, zoals in mijn boek – Demonen van Myradé.

Een bekend verhaal dat zich afspeelt tijdens volle maan is dat van de weerwolf. Dizary schrijfinspiratie

Le voyage dans la lune

Een heel inspirerend voorbeeld van een film waar de maan een prominente rol in speelt is: Le voyage dans la lune. De film is geschreven en geregisseerd door Georges Méliès. Afhankelijk van de snelheid waarmee de film wordt afgespeeld heeft deze een speelduur van 14 of 8 minuten. Het is voor zover bekend de eerste sciencefictionfilm ooit, alsmede een van de eerste films die gebruikmaakt van animatie en speciale effecten.

Le voyage dans la lune. Schrijfinspiratie Dizary

Bijgeloof

De volle maan roept altijd heerlijke verhalen op die het bijgeloof op peil houden. Dit zijn een aantal voorbeelden om de schrijfsynapsen te prikkelen.

  • Zo zou de volle maan mensen tot waanzin drijven. Tot op de dag van vandaag hebben mensen de overtuiging dat de volle maan invloed heeft op onze stemming.
  • Als je je wasgoed op de avond van volle maan buiten hangt, dan zal het gaan schijnen.
  • Knip je je haren tijdens volle maan, dan groeit het veel sneller weer terug.
  • De volle maan zou zorgen voor een behoorlijk aantal geboortes.
  • Ook kunnen kinderen een dag voor en tijdens volle maan erg druk of onrustig zijn, net zoals vlak voor een storm.
  • Plant tijdens de wassende maan de bovengrondse gewassen, zodat die flink ter hemel gaan groeien. Plant tijdens de afnemende maan de wortelgewassen zodat die dieper in de grond zullen trekken. Plant tijdens de volle maan dus niets, maar kijk alleen omhoog.
  • Diverse kruiden die gebruikt worden in bijvoorbeeld homeopathie en kruidengeneeskunde, dienen bij voorkeur bij volle maan geplukt te worden, omdat om niet nader gespecificeerde redenen dan de maximale werkzaamheid wordt verkregen.
  • De weersgesteldheid zou specifiek na een volle maan kunnen omslaan. Een droge periode gaat over in een van frequente regenval.
  • In China wordt, als het na de geboorte van een gezond kind één keer volle maan is geweest, een feest georganiseerd door de familie omdat het kind nu uit de gevarenzone zou zijn.

Demonen van Myradé bestel je hier, Patrick Berkhof, Dizary boek 2

Planning

De reuzenmaan zal op 7 april na zonsondergang zichtbaar zijn in het oosten. Ze zal rond middernacht op haar hoogst staan en daalt dan op 8 april weer in het westen. Vanwege de “maanillusie” zal ze er bijzonder groot uitzien als ze dicht bij de horizon is.

Wat is de maanillusie?
Als de volle maan net opgekomen is, of net zal ondergaan, ziet ze er altijd veel groter uit dan wanneer ze te zien is omstreeks het zenit. Deze visuele illusie komt tot stand omdat mensen geneigd zijn de maan binnen de atmosfeer te denken en daarmee verwachten ze dat ze evenals de wolken mee zal verkleinen als ze de horizon nadert. Deze visuele illusie is ook merkbaar bij sterrenbeelden die zich net boven de horizon vertonen.

Supermaan schrijfinspiratie Dizary

Oh, en voor de goede orde; de NASA herinnert ons eraan dat de supermaan geen “extreme overstromingen, aardbevingen, branden, vulkaanuitbarstingen, zwaar weer of tsunami’s zal veroorzaken, ondanks wat onjuiste en niet-wetenschappelijke speculanten zouden kunnen suggereren.” Het zal er in mijn geval toe leiden dat ik de broodnodige sereniteit ervaar als ik na zonsondergang op mijn dak klim om de maan te aanschouwen. Laat de volle maan ook jou inspireren tot het schrijven van je beste verhaal ooit.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.