7 trends in fantasy en science fiction 2020

7 trends in fantasy en science fiction

geplaatst in: Nieuws, Tips | 0

In fantasy en science fiction-boeken moeten we het al wat jaren doen met een aantal oervormen. Draken, ridders, dappere helden en magie in welke vorm dan ook. Maar de afgelopen tijd richten veel auteurs zich langzaam maar zeker op de volgende zeven subgenres die voor 2020 beslist als een trend kunnen worden bestempeld.

Wil je zelf gaan schrijven, maar heb je nog geen idee in welk thema je wilt gaan beginnen? Of beter nog: stel je hebt al een verhaal, maar je mist een duidelijk trendy thema? Herschrijf je verhaal aan de hand van onderstaande tips. Dan ben je actueel as hell.

Fantasy roof

“Ja vooruit, laten we dat magische zwaard / belangrijke ring / toverboek (doorhalen wat niet van toepassing is) stelen.”

In de populaire boeken van Leigh Barugho’s Six of Crows (welke een Netflix serie gaat worden) en bijvoorbeeld Brandon Sanderson’s Mistborn speelt de dief en het buitenbeentje een belangrijke rol. Een populaire serie is La Casa de Papel. Herschrijf die bijvoorbeeld met fantasy-elementen. En wie houdt er niet van een heerlijke sarcastische schurk? Gezien we op dit moment niet veel kunnen dan thuiszitten, is een trend dat we verlangen naar iets van waarde, in welke vorm dan ook. En stiekem huist er in ons allen een beetje een schurk die droomt van de ideale roof. Een waar je uiteraard zonder kleerscheuren mee weg komt?

Verbroken eed

“Ik wil dit niet langer meer, deze last is mij te zwaar, bekijk het maar.”

Jamie Lannister uit Game of Thrones, Peter Pettigrew uit Harry Potter, Isildur’s vloek in LOTR. Dit zijn meer plotthema’s, maar discussies over ambtseed zijn van deze tijd. Zeker nu in de US de verkiezingen om de hoek staan. En na de pandemie zullen er beslist nog een paar koppen gaan rollen. Een trend die doorzet in nieuw te verschijnen boeken.

Luchtige fantasie en SF

“Ha, ha, dit is tovervrij glas, hier kom je niet zomaar doorheen.” – “Ik heb toevallig een tovervrijglassnijder op zak.”

In deze bedrukkende tijden zoeken we ons plezier in de luchtigere kant van het leven. Verwacht een enorme opleving van de humor in elk genre. Zowel in fantasy als in SF-boeken, series, tv programma’s en films. Om niet meteen een veer in eigen broek te steken; maar een mooi voorbeeld zijn de boeken van Dizary. Die barsten van de humor. Vooral het nieuwe boek van Jasper Polane.

Een mashup van fantasy en SF

“Lord of the Star War.”

Na het succes van Black Panther en Dr. Strange is het onvermijdelijk dat er meer stamppot voorbij gaat komen in de fantasy en SF. De vraag: ‘Hoe zal het zijn als?’ past hier perfect bij. Schateiland in de sterren is bekend, maar met magie tussen de sterren kan nog heel veel worden gedaan. Mix drakenschepen met ruimteschepen, ik noem maar wat. (Vreemd dat er nog geen Netflix serie van de Don Lawrence strip Storm is.)

Steampunk fantasy

7 trends in fantasy en science fiction 2020

“Zijn verroeste tandwielen begonnen te draaien en de magische machine kwam tot leven.”

Steampunk is niet meer weg te denken en zit voorgoed verankerd in de fictiewereld. Dit thema is een perfecte mix tussen de fantasie en een parallel universum zoals je die in SF verwacht. Jaarlijks verschijnen er veel steampunk-titels en dat worden er naar verwachting nog meer. Dit komt door de trend van de angst voor technologie – de mechanische maatschappij als het logge verroeste monster.

Kolonisatie in science fiction

7 trends in fantasy en science fiction 2020

“Nee, sorry, deze planeet is al vol. Neem de volgende maar.”

De opwarming van de aarde, het uitputten van onze belangrijke energiebronnen en politieke onrust sijpelen door in het schrijfwerk van auteurs. De vraag ‘Wat gaan we doen?’ wordt al maar groter en groter. We weten de oplossing – naar andere planeten toe. Maar zoals we nu met de aarde omspringen is het nog maar de vraag of we van deze kloot wegkomen. Misschien neemt de aarde het heft in handen.

Politieke dystopie

Wat als fake-news de waarheid bleek te zijn?

De paranoia rond fake news laait op. Het is niet vreemd dat het boek van Margaret Atwood – Handmaids’ tale zo populair is. Verhalen met de vraag ‘Wat als?’ passen perfect in dit subgenre. En gezien de grote onrust in de wereld, gaan er beslist nog veel meer boeken met dit thema verschijnen.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.