Boekomslag ontwerp tip - Maak een knaller van een cover

Boekomslag ontwerp tip – Maak een knaller van een cover

geplaatst in: Nieuws, Tips | 0

Jouw boekomslag is belangrijk, dus verpruts het niet. Weet jij waarom sommige lettertypes voor je boekomslag wel en andere niet werken? Het heeft te maken met het verschil tussen tekstfonts en displayfonts. In dit volgende artikel zal ik je uitleggen hoe het zit met verschillende lettertypes of fonts. Het gebruik van een font op een juiste manier kan het verschil maken tussen een oké boekomslag en een knaller van een boekomslag.

Tekstlettertypen zijn ontworpen om grote hoeveelheden tekst weer te geven, zoals de pagina’s in je boek. Ze moeten de kleine formaten die voor tekst worden gebruikt aanhouden en als woorden aan elkaar hangen, zodat de betekenis van het stuk voor de lezer duidelijk is.

De displayfonts zijn ontworpen om in grotere formaten te worden weergegeven. De verhoudingen van de letters en de manier waarop ze in elkaar passen zijn heel anders dan bij leesteksten.

Een goede manier om de verschillen tussen het weergavetype en het teksttype te leren kennen is door aandacht te besteden aan de gedrukte en online advertenties die we elke dag zien. Deze worden bijna allemaal geproduceerd door reclamebureaus waar reclametypografen en artdirectors veel aandacht besteden aan het lettertype. Wat je zult merken is dat bijna elke advertentie een kop, of display lettertype heeft, en een heel ander lettertype voor de tekst van de advertentie.

Boekomslag ontwerp tip - Maak een knaller van een cover

Hetzelfde geldt voor boekomslagen. Kijk naar de covers van boeken van grote uitgevers, waar veel tijd en geld wordt besteed aan het ontwikkelen van precies de juiste look voor belangrijke boeken. De titels van de boeken lijken in sommige opzichten sterk op de krantenkoppen in de advertenties. Ze staan allemaal in een display en helpen bij het creëren van de basisuitstraling van het boek, de branding als een consumentenproduct en de verpakking in één.Alle boeken van Dizary

De schatkamer van Dizary ligt op je te wachtenEen van de taken die jouw boekomslag moet doen is je boek goed positioneren in de markt. Lezers hebben verwachtingen over hoe boeken binnen verschillende genres eruit zullen zien, en als selfpubber is het jouw taak om die voorkeuren en verwachtingen binnen jouw genre te kennen.

Elk lettertype dat je voor je boekomslag overweegt zal iets anders communiceren. Als je andere boeken die met succes worden verkocht in het genre waarin je wilt uitgeven onderzoekt, kijk dan eens naar hun covers. Wat hebben de gebruikte lettertypes gemeen?

Boekomslag ontwerp tip - Maak een knaller van een cover

Techno- en politieke thrillers, bijvoorbeeld, gebruiken bijna allemaal zeer gewaagde, gecondenseerde sans serif display-lettertypen. Ze zijn meestal zeer dicht bij elkaar geplaatst en in zeer grote formaten. Als de auteur beroemder is dan het boek, zal het de naam van de auteur zijn die de grootste behandeling krijgt.

Als je thrillers schrijft, wil je dat klanten je boek op het eerste gezicht herkennen als een thriller. Dat is een deel van de manier waarop je in de eerste plaats thrillerlezers aantrekt. Hetzelfde principe geldt voor andere boekgenres.

Te eigenwijs en wil je hiervan afwijken? Niet doen. Je verspilt al je energie van je schrijfwerk en dat is jammer. Zorg gewoon dat jouw cover voldoet aan wat je klant verwacht.

Wil je ook de andere ontwerptips of leuke verhalen lezen? Volg mij dan ook op mijn instagram-account.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.