Dit zijn ze – de makers van Project Dizary. Van links naar rechts: Jasper Polane, Patrick Berkhof en Johan Klein Haneveld.

Hoe geweldig is het als creatief talent samenkomt om de verbeeldingskracht van mensen te versterken? Met dit gegeven ging Patrick Berkhof aan de slag en hij bedacht zijn Project Dizary. “Dizary is nu een open source wereld waarin wordt gewerkt aan boeken, kunst en spellen. Een paar jaar geleden heb ik zelf het eerste boek geschreven en daarna besloot ik dat ook andere auteurs, kunstenaars en muzikanten in deze fantasiewereld mogen faciliteren.”

Patrick Berkhof, schrijver, auteur, uitgever, illustrator, bedenker

Patrick Berkhof

“Het is een uniek project in Nederland en het speelt in op een trend in schrijversland: samenwerking. Ik ken geen andere auteur die dit zo aanpakt.” Maar wat maakt dit project zo speciaal? “Omdat het een hele mooie bundeling is van creatief talent dat elkaar op een positieve manier aantrekt. Talenten met liefde voor hun vak, die niets liever willen dan het met mensen delen.”

Verbeelding is van groot belang. We blijven namelijk herhalen wat we niet veranderen. Dus fantaseren over het onmogelijke zorgt ervoor dat jij je grenzen verlegt. Wat je eerder voor onmogelijk hield, wordt mogelijk zodra jij je verbeeldingskracht inzet. En verrassend genoeg– iedereen bezit die kracht. Als je nooit denkt aan het onmogelijke, dan zal je leven eenvoudig zijn, stilstaan en nooit veranderen. Dus fantaseer erop los. Feit is: met verbeeldingskracht wordt ons denken flexibel.

Patrick Berkhof schreef de volgende boeken voor Project Dizary

Johan Klein Haneveld, Project Dizary

Johan Klein Haneveld

Met zestien boeken op mijn naam en meer in de pijplijn, en ondertussen tientallen publicaties in bundels en tijdschriften, lijkt het evident dat ik geen moeite heb met het verzinnen van verhalen. Ik heb een dikke duim, zoals dat vroeger bij mij thuis gezegd werd. Mijn telefoon bevat zelfs nog een lijst met ideeën waar ik nog niet aan toe ben gekomen. Desondanks zei ik meteen “Ja!” toen Patrick Kerkhof me vroeg mee te werken aan zijn Project Dizary. Bovendien heb ik al toegezegd na mijn novelle ‘Acmala’ nog meer bijdrages te leveren aan deze groeiende verhaalwereld.

Acmala, een verhaal uit de wold van Dizary
Jasper Polane, Project Dizary, winnaar Edge Zero 2018, Witruimte

Jasper Polane

(winnaar Edge Zero 2018 – Witruimte)

Toen ik Het levende systeem van Patrick Berkhof las, was ik diep onder de indruk van de wereld die hij heeft gecreëerd – of wold, moet ik zeggen. Dizary met zijn weetkundigen, M-kliksieraden, leentrappen en monsters is precies het soort rare originele wold waar ik graag in vertoef, zowel als lezer als schrijver. Toen Patrick mij vroeg een verhaal te schrijven dat zich in Dizary afspeelt, zei ik dan ook volmondig ‘ja’.

Uiteindelijk koos ik voor: een strijd tussen twee rivaliserende magiërs in Eteria, het bovenste niveau van Dizary. Eteria is de plek waar magiërs en weetkundigen zich hebben teruggetrokken om magisch onderzoek uit te voeren. Het wordt in de andere boeken summier beschreven en ik had alle ruimte en vrijheid om van Eteria ‘mijn’ hoekje van Dizary te maken.

Panda en het zwarte Dat, een verhaal uit de wold van Dizary, Project Dizary

De wereld van Dizary is een groot labyrint waarin diverse fantasieverhalen afspelen. Elk verhaal is afzonderlijk te lezen, en ze hebben altijd een link met elkaar. De fans van Harry Potter, the Mazerunner en the Hungergames zullen zich er helemaal in vinden. Patrick startte in 2016 het project met zijn boek Dizary – Het levende systeem. Andere auteurs Johan Klein Haneveld en Jasper Polane hebben zich bij het project aangesloten. De novelle Acmala van Johan verscheen eind 2018. En begin 2020 verschijnt de novelle van Japser Polane: Panda en het zwarte Dat. Ook met andere auteurs en kunstenaars zijn er gesprekken voor deelname.

Annemiek Steur, Project Dizary

Annemiek Steur

Aangekondigd voor 2021. Annemiek is op dit moment ook bezig met een boek voor Project Dizary. Waar het over zal gaan? Dat blijft nog even geheim. Maar hou vooral de social media kanalen van Dizary in de gaten als je meer wilt weten.

Annemiek is bekend van haar epische jeugdfantasy Jonas Dubelaar boeken.

Marieke Frankema, Project Dizary

Marieke Frankema

Aangekondigd voor 2021. Marieke Frankema is momenteel bezig met een verhaal dat zich afspeelt in de wold van Dizary. De details blijven nog even geheim, maar het zal een duister verhaal worden.

Marieke is een ongekend multitalent. Naast danzen, zingen en reiki, is ze vervent schrijfster. Ze schreef onder meer: Hotel Silvermaen en Dansen tot de zon komt.


Gratis goodies Dizary