Tekenen en schrijven is een prima combinatie

Voor mij is tekenen en schrijven een onlosmakelijke combinatie geworden. Het versterkt elkaar enorm. Ik ben visueel ingesteld en ik schrijf vaak beeldend. De manier waarop ik schrijf is ook het beste te vergelijken met tekenen of schilderen. Tekenen vind ik ook fijn omdat het een vorm van brainstormen is. Ik kan mezelf er echt mee verrassen en zo creëer ik nieuwe scènes of delen van mijn Dizary verhaalwereld. Robin Rozendal interviewt op haar gelijknamige Youtubekanaal auteur en tekenaar Patrick Berkhof. Tekenen kun je op verschillende momenten tijdens het schrijven inzetten.

Eerst tekenen en dan schrijven

Zo begin ik vaak aan een verhaal. Eerst zijn er een hoop schetsen van bijvoorbeeld locaties of situaties. Daar vloeien dan fragmenten voor mijn verhaal uit voort. Tekenen is voor mij op zo’n moment ook brainstormen. Wil jij inzicht verkrijgen in je verhaal – teken dan erop los. Kun je niet tekenen! Onzin, ga maar gewoon beginnen.

Tekenen tijdens het schrijven

Niets liever teken ik ook tijdens het schrijven om bijvoorbeeld een locatie helder te krijgen. Ik kan mij ook niet voorstellen dat een schrijver dat niet doet. Zeker als het om een uitgebreid landschap gaat of een binnenlocatie met veel kamers waar in één van de kamers bijvoorbeeld een moord is gepleegd. Teken voor jezelf zoveel mogelijk scènes uit om het schrijven te vergemakkelijken. Heus, dat helpt.

Tekenen na het schrijven

Ik maak graag de covers van al mijn boeken. Dat vind ik geweldig om te doen en het vormt de kroon op mijn werk. Voor een cover ben ik al gauw 24 uur bezig voordat ik tevreden ben. Dus ik weet niet of ik dit ooit zou kunnen uitbesteden. Ook teken ik altijd de landkaart voorin het boek. Want wat is nou een fantasy boek zonder landkaart. Dus: maak je boek helemaal compleet en van jezelf door de cover te tekenen en de plattegrond.

Tekenen voor je fans

En het is natuurlijk geweldig om, als je boek klaar is en in de verkoop is gegaan, om je fans inzicht te geven in waar je boek over gaat. Met een illustratie kun je iemand heel snel een beeld geven van wat er in je boek gebeurt. Probeer belangrijke scènes uit je boek eens te tekenen.


Alle boeken van Dizary

De schatkamer van Dizary ligt op je te wachten


alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.