Ben je uitgeschreven in de huidige fantasy tijdsgeest? Mag het voor jou een beetje anders? Veel fantasy heeft zijn wortels in een middeleeuws tijdperk en dat vind ik helemaal niet erg. Als kind ben ik opgegroeid met kastelen en ridders. Bij het lezen van fantasy kan ik mij er daarom veel bij voorstellen. Maar ik vind het ook fijn om te worden verrast door een totaal nieuwe fantasy setting. Een aantal jaar geleden kwam de steampunk opzetten en dat zorgde voor een nieuwe invalshoek (Yesss, gelukkig maar, want hier ben ik enorme fan van). Ik vind het tijd om een paar nieuwe originele richtingen aan te snijden. Dus verleg je schrijfgrens en kijk eens naar de volgende voorstellen.
Arctische fantasy
Tijdens deze koude januari is het heerlijk om te schrijven over een ijskoud en onherbergzaam gebied. De inspiratie ligt buiten voor je deur, dus ga maar eens zonder jas de deur uit en ervaar! Denk bij dit thema aan machtig grote ijsdorpen, beeldige grotten, woeste clans en magische wezens in het ijs of onder water. Misschien zijn er intieme stammen die elkaar mooie verhalen vertellen. Laat het noorderlicht je fantasie prikkelen, want dat wordt toch zeker veroorzaakt door een sjamaan die het advies vraagt aan de wijze goden?
Voorbeelden: Philip Pullman – The Golden Compass, Terry Pratchett – Wintersmith, Sophie Anderson – The Girl Who Speaks Bear
Prehistorische fantasy
Wat dacht je ervan om magie eens te combineren met dinosaurussen? Waarom niet? Dit kan beslist een schitterend avonturenverhaal opleveren. Geen legendarische zwaarden, maar stenen bijlen. Geen boeken vol toverspreuken, maar rotstekeningen die je betoveren. Wijze dorpelingen met een zeer uitgebreide astronomische kennis. Sjamanen die elkaar naar het leven staan of die geesten van boze dinosauriërs oproepen! Laat dit tijdperk de bron vormen van de magie in latere eeuwen.
Voorbeeld: Jean M Auel – De aardkinderen, is niet direct fantasy, maar is beslist een goede inspiratiebron.
Caribbean fantasy
Waarom mag alleen kapitein Jack Sparrow over de wateren van het Caribische gebied regeren? Er zijn daar zoveel schitterende plekken waar je een fantasyverhaal kunt laten plaatsvinden. Vergeet even de piraten, maar maak er gemeenschappen van die met elkaar handel drijven in magische objecten. Stel je strandt als magiër op een verlaten eiland met moet zien te overleven. Of denk aan een Darwin-achtig personage dat opzoek is naar de evolutie van de magie.
Een mooi voorbeeld is natuurlijk Earthsea van Urula K. Le Guin.
Post Apocalyptische fantasy
Magie kwam tot leven na de Apocalyps. Dit gegeven ken je misschien wel van Shanara, maar Terry Brooks heeft hier niet het alleenrecht op. Er valt nog veel in te ontdekken en over te schrijven. Laten we de tech vergeten en de ware magie in onszelf ontdekken. Misschien kwam een groot deel van de mensheid wel ten einde juist door magie.
Voorbeelden: N.K. Jemisin – The Fifth Season – The Obelisk Gate, Terry Brooks – Bearers of the Black Staff, Stephen King – The Stand.
Meer locaties om over na te denken
Er zijn natuurlijk nog zoveel locaties en volkeren waar je een fantasy setting op kunt baseren. Speel zelf maar eens met het idee van een Aziatische omgeving, of laat er Afrikaanse stammen, Azteken of Inca’s in voor komen. De wereld van Dizary zit ook vol met herkenbare culturen die ik door een blender heb gehaald. En dat is het leuke van fantasy schrijven – je mag er helemaal je eigen draai aan geven.