Pareidolia

Pareidolia, daar wordt je toch helemaal vrolijk van?

geplaatst in: Humor, Nieuws | 0

Mocht je van schrijven houden, dan is dit een geweldig onderwerp. Pareidolia, oftewel toevalsbeestjes zijn namelijk de krengen die steeds één sok uit de was jatten. Ze maken je schoenveters in de knoop, verzuren de melk, kriebelen in je oor, fluisteren achter het behang en nog veel meer gedoe. Maar als je ze ontdekt, dan bezorgen ze je hoe dan ook een glimlach. En hoe komt dat toch?

Onze psyche

Eigenlijk heeft het iets te maken met onze psyche. Niets ernstigs, we zitten gewoon zo in elkaar. Het is een vorm van illusie waarbij je voor je zelf in onduidelijke willekeurige waarnemingen iets herkenbaars probeert te zien. De rede voor het verschijnsel is dat onze hersenen nou eenmaal verbanden willen leggen. We hebben nooit zoveel moeite met het herkennen van patronen zoals opeenvolgende streepjes of een silhouet. De naam is trouwens afkomstig van het Griekse para (naast) en eidolon (beeld).

Pareidolia daar wordt je toch helemaal vrolijk van?

Ontspannigstip: ga op zoek naar toevalsbeestjes

In de wolken

Je kent het wel; je staart naar een boom en je ziet toevallig een vrolijk gezicht in de bast of tussen de takken. In een berg wasgoed kan je ze ook zien, net als tussen de broodkruimels en zelfs bij alledaagse voorwerpen. Toevalsbeestjes heten ze. Je moet wel goed kijken, maar dan kun je gezichtjes herkennen. Het vaakst zie je ze in de voorbijdrijvende wolken. Er zijn schitterende voorbeelden van te vinden in de natuur en in het dagelijks leven. Je moet alleen even de tijd nemen om ze te ontdekken. Dus een mooie tip om eens lekker te ontspannen: ga op zoek naar toevalsbeestjes.

Pareidolia daar wordt je toch helemaal vrolijk van?

Tijd om te dromen

Het ontdekken van toevalsbeestjes is trouwens een hele tour. Je moet jezelf dan geforceerd ontspannen en dat zal velen van ons tegenvallen. Lukt het wel? Staar dan vervolgens naar je omgeving (let op: staar niet naar andere mensen die je niet kent) en dan probeer je of je een beestje kunt spotten. Ze kunnen werkelijk overal opduiken, zelfs op mars (zoals op de linker foto hieronder).

Pareidolia daar wordt je toch helemaal vrolijk van?

Schrijftip

Mocht je van schrijven houden: dit fenomeen is geweldig om te gebruiken in je verhaal. Wellicht is het lastig om in tekst te omschrijven, maar maakt je illustraties, strips, video’s of games, dan kun je dit visueel schitterend toepassen. In fantasyfilms wordt het geregeld gedaan zoals in de film labyrinth. Het gezicht van Jareth komt regelmatig voorbij. Een mooi moment is als de brokstukken van een rots gezamenlijk zijn gezicht vormen.

Jareth, labyrinth

Gratis goodies Dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.