panda vertelt over haar favoriete vakantieplekjes

De mooiste zomervakantie plekjes van Eteria

geplaatst in: Nieuws, Panda | 0

Panda vertelt

Panda vertelt over de mooiste zomervakantie plekjes van Eteria

Hoi, mijn naam is Pandora, maar iedereen noemt me Panda, dus jij mag me ook zo noemen. Ik woon in Eteria, het bovenste niveau van de wold, in het district Zilverpieken, hoog boven Dizary. Mijn belevenissen in Eteria en de vuilnisdimensie zijn te lezen in het boek ‘Panda en het zwarte Dat’, geschreven door Jasper Polane. Waarom ze een fantasyschrijver hebben gevraagd om over me te schrijven weet ik niet, want het is allemaal echt gebeurt. Echt waar! Zelfs dat stuk met de reusachtige monsterschildpad. Eerlijk!

Het boek vertelt mijn verhaal precies zoals ik het beleefd heb en het beschrijft de plekken die ik op mijn zoektocht heb bezocht, zoals het Hoge Wandelpad[1], de Lange Wiebel[2] en Drogers Werkwinkel[3]. Allemaal leuke plaatsen, maar Eteria is groot en er is nog véél meer te zien. Daarom wil ik jullie hier een aantal van mijn favoriete plekken voorstellen. Als je een keer in de buurt bent voor een vakantie, moet je ze zeker gaan bezoeken!

De Pinguïn Put

project dizary, penguin put eteria, Jasper Polane. Panda vertelt over de mooiste zomervakantie plekjes van Eteria

Een tijdje terug vond er een toverduel plaats[4] tussen de magiërs Vinetta de Vencci en Rocco di Regenboggi, om voor eens en altijd uit te maken wie de grootste regenboogtovenaar is. Tijdens het gevecht opende zich een gat in de grond, waaruit een zwerm zwart-witte vogels tevoorschijn sprong. Het gat staat nu bekend als de Pinguïnput.

Het plein is ondertussen omheind en de put zelf is ondergelopen met water. Pinguïns zijn de grappigste vogels ooit: ze kunnen niet vliegen en amper lopen. Gelukkig staat die muur er, anders waren ze zó naar beneden gekukeld. Voor een kling kun je een sardientje kopen om de pinguïns te voeren. Ze eten gewoon uit je hand! Superleuk!

De Hortus Speculo

Panda vertelt over de mooiste zomervakantie plekjes van Eteria

De Hortus Speculo ziet er vanbuiten uit als een glazen paleis. Hij staat gedeeltelijk op palen, omdat er geen dak groot genoeg is om de enorme broeikas te kunnen dragen. Zoals in elke botanische tuin kun je in de Hortus naar bloemen en planten komen kijken, alleen zijn alle planten hier van glas. Dit is geen tovenarij of zo, ze worden gemaakt door het glasblazersgilde. Maar het effect is wel magisch!

Als aan het eind van de middag de zon naar de horizon zakt en de hoeveelheid smog van Dizary[5] precies goed is, vangen de glazen bloemen in de grote zaal de lichtstralen en breekt het als een prisma. De hele zaal danst dan in een caleidoscoop van kleuren. Zo mooi! De eerste keer dat ik dat zag moest ik huilen. Maar ja, toen was ik ook pas twaalf.

Philpo’s Schrijfgerei

project dizary, Jasper Polane

Dit is geen toeristische trekpleister, zoals eerder genoemde plaatsen, maar toevallig wel een van mijn favoriete plekken. Philpo’s verkoopt schrijfgerei. Als dochter van een tovenaar kwam ik al in deze winkel, wanneer papa weer papyrus of watervaste inkt voor zijn spreukenrollen nodig had, en ik kom er nog steeds vaak. Hier kun je gekleurde inkt kopen[6], evenals schattige aantekenboekjes met tekeningen van poezen of konijntjes erop.

Dat zijn zomaar drie van mijn favoriete zomervakantie plekken in Eteria. Zie? Dizary is heus niet het enige niveau met leuke plekken[7]. En dan heb ik het niet eens gehad over de Doodssmakduikplank, de Bliksemverleider en het Droegertheehuis. Maar pap heeft al drie keer geroepen dat het bedtijd is, dus die moet ik voor een andere keer bewaren.

Liefs,
Panda


  1. Een kronkelend labyrint van steigers en bruggen tussen de torens.
  2. Een touwbrug van meer dan honderd meter, die door de wind eng heen en weer zwenkt.
  3. Gevestigd in de romp van een neergestort luchtschip.
  4. Dat gebeurt wel vaker in Eteria. Lees ‘Panda en het zwarte Dat’ er maar op na!
  5. Stinkstad!
  6. Roze en mintgroen vind ik mooi.
  7. Van Nedorium weet ik het niet.

(Text: Jasper Polane)

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.

Geef een reactie