Het gevaar van de Stockfoto op je boekomslag

geplaatst in: Nieuws | 0

De stockfoto van jouw boekcover blijkt ook op tig andere boeken te staan! Je hart breekt, jouw boek is per slot van rekening je kindje. Het gevaar van een stockfoto op de boekcover is dat iemand anders exact dezelfde foto voor een boekcover kan gebruiken. Maar er is wat aan te doen. Geef je zelf een boek uit of wil je je uitgever ervan overtuigen dat het anders kan? Lees dan vooral even verder. Ik heb 5 tips voor je.

Een stockfoto is een foto uit een openbaar webarchief. Soms tegen betaling, maar veelal gratis, mag je de foto gebruiken voor van alles en nogwat. Veel stockfoto’s bevatten een gebruikerslicentie die aangeeft wat de gebruikseisen zijn.

Voor de onderstaande voorbeelden werd gebruik gemaakt van (gratis) stockfoto’s. Op internet zijn veel websites te vinden waar je dergelijke foto’s kunt vinden. Zoals: iStock, Unsplash,  Freeimages, Pixbay, Stocksnap etc. Soms zijn ze gratis en soms moet je een klein bedrag betalen. Het gevaar van de stockfoto zie je hieronder.

Is jouw uitgever een beetje lui?

Uitgevers zijn geneigd voor de goedkope optie te gaan. Logisch, goed grafisch werk is kostbaar. En je weet niet of je het terugverdient. Maar met een beetje extra aandacht krijgt een cover net dat stukje professionaliteit wat je boek verdient. Dus als je uitgever komt aanzetten met een cover waarvan de stockfoto op heel veel boeken voorkomt, wijs hem dan af. Je hebt er beiden namelijk niets aan als je publiek de cover afwijst. Zo’n afwijzing van klanten hoeft niet eens bewust te gaan. Ze kunnen in verwarring worden gebracht als ze al een boek hebben die op jouw cover lijkt. En dat is heel erg jammer.

Dus geef je een boek zelf uit of wil je je uitgever ervan overtuigen dat het anders kan? Wees eens geen krenterige Hollander. Besteed gewoon een beetje budget en of aandacht aan een cover die knalt. Je hebt per slot van rekening je ziel en zaligheid in je verhaal gelegd, doe de laatste stap dan ook goed. Lees vooral de volgende tips eens:

gevaar van stockfoto

Tip 1: gebruik een eigen foto

Ieder zo zijn vak, dat is zo. En toch kun je met een eigen foto best een hoop. Laat de foto die je voor je cover in gedachten hebt eens zien aan een (semi)pro. Wees bereid om een klein bedrag te betalen voor dit getrainde oog. Stel de vraag hoe je er het beste uit kunt halen. Je hoeft bijvoorbeeld niet je volledige foto te gebruiken, maar slechts een detail. In geval van een portret; bijvoorbeeld alleen het oog. Ook met effecten in fotobewerkingsprogramma’s valt heel veel goed te maken. Wees creatief en kijk ook naar goede voorbeelden. Een eigen foto maakt je boek uniek.

Let erop: een boekcover is niet alleen een mooie foto. Het is altijd een combinatie van alle elementen die een cover pakkend maken. Zoals een goede titel in het juiste lettertype, goed kleurgebruik en andere elementen die je eraan toevoegt.

Project dizary alle fantasy boeken, Patrick Berkhof, Jasper Polane, Johan Klein Haneveld

Tip 2: zoek voorbeelden en doe ze na

Zoek voorbeelden van boekcovers die bij jouw verhaal passen. Dit doe ik eigenlijk altijd. Voor mijn boekomslag heb ik denk ik 100 voorbeelden gebruikt. En vervolgens heb ik mijzelf gefotografeerd en in tekensoftware overgetrokken om de silhouetten te maken. Kijk zelf eens of je bestaande covers en foto’s na kunt maken. Besteed daarbij aandacht aan elk detail: de lichtval op iemands gezicht, de uitdrukking, de setting, sfeer etc. Met je mobiel maak je tegenwoordig al foto’s in een geschikte resolutie. Bekijk voorbeeldvideo’s op Youtube over het maken van een goede foto en het maken van goede boekcovers. Heel leerzaam voor jezelf.

Zoek je inspiratie voor boekcovers? Kijk dan hier eens.


verhalen kookboek, schrijf inspiratie, schrijver, Patrick Berkhof

Lekker aan de slag met deze 201 Unieke Verhaal Ideeën

€4,95


gevaar van stockfoto

Tip 3: Betaal voor een (beginnend) fotograaf

Heb je echt geen goede foto voorhanden? Met een beperkt budget (€100) kun je al een prima foto laten maken. Als jij zelf zorgt voor de juiste voorbeelden, een setting en desnoods een kostuum, dan weet je in elk geval zeker dat je een originele cover krijgt. Dan kun je pas echt verliefd worden op je boek en voorkom je het gevaar dat een stockfoto wordt hergebruikt voor je boekcover.

En een boekomslag bestaat uit: de voorkant, rug en achterkant. Bekijk het ontwerp in zijn geheel!

Tip 4: toch een stockfoto gebruiken

Bij veel fotowebsites kun je checken hoe vaak een foto is gedownload of aangekocht. Een foto die nog niet zo vaak is aangekocht is dan wellicht aantrekkelijker om te gebruiken. De kans is dan minder groot dat de foto op meerdere boeken staat.

Bekijk de licentie van de stockfoto om te bepalen wat je er wel en niet mee mag doen. Als je de stockfoto helemaal naar jouw hand mag zetten, doe dat dan. Geef je boek cover iets eigens mee. Spiegel de foto, gebruik kleurenfilters, effecten en combineer met andere foto’s, zodat er een heel eigen beeld ontstaat. Gebruik desnoods 10 of 20 foto’s en knip de elementen uit die je leuk vindt en combineer alles tot iets moois. Vermijdt klakkeloos 1 op 1 gebruik.

Tip 5: Fiverr

Kijk eens op de website van Fiverr. Hier vindt je creatievelingen die voor een belachelijk lage prijs een perfecte boekomslag voor je in elkaar kunnen zetten. Het fijne is dat iemand met een ontwerpersoog naar je cover kijkt. Hierdoor krijgt hij net even dat ene ding waardoor hij van amateuristisch in semi-pro veranderd. Een high-end design heb je al voor €50. Hiervoor moet je dan meestal wel zelf eigen materiaal voor aanleveren. Plus een hoeveelheid voorbeelden. Maar daar krijg je echt een goed ontwerp voor terug. Hier een paar voorbeelden. Click op de foto’s voor de link.

Voorkom dus het gevaar van de stockfoto op je boekomslag. Wees kritisch op de cover van je kindje. Echt 10x kritischer. Een eerste goede indruk maak je maar één keer. Je wilt gewoon niet dat je publiek je boek laat liggen omdat ze denken dat ze je boek al in de kast hebben staan.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.