vijftig verhaal ideeën, schrijven, idee

Weer 50 verhaal ideeën en schrijf inspiratie

geplaatst in: Nieuws | 0

Vijftig! Ja, 50 fantasy en SF verhaal ideeën en schrijf inspiratie voor een kort verhaal of wellicht een novelle. Ik zal je weer eens verwennen met deze compleet nieuwe lijst. Zo richting het einde van het jaar zitten er weer schrijfwedstrijden aan te komen waar je deze ideeën beslist voor kunt gebruiken. Of wellicht vind je eindelijk eens tijd om dat ene korte verhaal op papier te zetten. Laat je inspireren. En mocht je verhaal een succes worden, dat laat je me het wel weten hè?

Mijn fantasiewereld van Dizary is ooit met een kort verhaal idee begonnen: probeer zo snel mogelijk een opdracht voor elkaar te krijgen in een labyrint wereld. Inmiddels is mijn project uitgegroeid tot maarliefst 5 geweldige boeken. Jij kan dit ook met de volgende ideeën – denk groot, ga los en schrijf!

NaNoWriMo ideeën, inspiratie, voorbeeld
200 GRATIS ideeën per genre in een overzichtelijk boek.

 1. Het vak van klokkenmaker is niet meer van deze tijd en een winkeleigenaar kan de huur niet langer meer betalen. Totdat hij op zekere dag een wel heel bijzonder klok vindt waar geen mechaniek inzit maar een monsterlijk organisme. Bijna wordt de klokkenmaker erdoor gegrepen. Hij besluit zijn huurbaas de klok cadeau te doen.
 2. Nee, in dit Noormannendorp hoor je geen luid gezang of strijdkreten. Er wordt alleen maar gefluisterd, want niemand wil dat de Sirene in de baai ontwaakt.
 3. Bij eb verschijnen er reuzengrote runentekens in het zand. Symbolen van onze voorouders, bedoeld om de goden te eren. Voor wie moeten de bewoners van de kustplaats door de knieën?
 4. Op zekere dag ben je in staat om naast elke gewone deur ook steeds een smaller deurtje te zien. Deze nieuwe deurtjes verschaffen toegang tot een tussenruimte met spiekgaten in de muren, waardoorheen je grote geheimen ontdekt.
 5. Grootmoeder vertelt je dat ze een schat in de tuin heeft begraven. Jammer dat die tuin meerdere hectaren groot is. Diverse familieleden zijn er ook al jaren naar opzoek. Als hypnotiseur denk jij er makkelijk achter te komen door grootmoeder onder hypnose te brengen. Je ontdekt echter een groter geheim over de familie dan die ene schat.
 6. Op een zekere dag word je overal waar je loopt nagestaard. Soms hoor je mensen tegen elkaar fluisteren: ‘Hij is het… ‘.  Je portret komt ineens overal op tv voorbij en in de krant sta je ook. Wat heb je de vorige avond of nacht uitgespookt?

verhalen kookboek, schrijf inspiratie, schrijver, Patrick Berkhof

Lekker aan de slag met deze 201 Unieke Verhaal Ideeën

€4,95


 1. Je erft een landhuis van een tante waarvan je het bestaan niet wist. Als je het een jaarlang volhoudt om er te wonen ligt er zelfs 1miljoen euro op je te wachten. Daarvoor moet je voor het huis zorgen, inclusies de vele katten, vleermuizen en ontelbare geesten van de voorouders. Je bent ook nog eens allergisch voor zo een beetje alles.
 2. Eigenlijk is je ruggengraat een slangvormig wezen dat je allemaal dingen influistert. Dus wat gebeurt er als je hier achter komt en jezelf ertegen verzet?
 3. Je ouders zijn een weekendje weg dus dat wordt feesten thuis. Maar het loopt flink uit de hand en het huis wordt nog net niet gesloopt. Een van je vrienden kent een tovenaar en die zal alles in een oogwenk herstellen. Maar elke magie heeft zijn prijs. Vooral als blijkt dat de dochter van de tovenaar de pispaal op school blijkt te zijn.
 4. Wie het beest doodt, wordt het beest.
 5. In een dorp woont een echtpaar dat drankjes maakt. De drankjes worden zogezegd onder de toonbank verkocht en alleen als het echt noodzakelijk is, om zeg maar een goed doel te dienen. De zaak loopt uit de hand als er op een nacht wordt ingebroken. Diverse drankjes ontbreken en toevallig ook het drankje dat voor helderheid zal zorgen. Het echtpaar hield het stadje al jaren in een bedwelmende staat. Wellicht om een bepaalde rede.
 6. De seizoenen worden in deze wereld bepaald aan de hand van de dobbelsteen van de machtige tovenaar. Dit jaar laat hij hem al uit zijn handen vallen nog voor het landelijk ritueel is begonnen. De dobbelsteen blijkt op de punt te zijn gevallen en blijft zo staan.
 7. Op deze kruising in het bos verdwijnt er elk uur een wandelpad en komt er een nieuwe bij in een andere richting.
 8. Een criminele bende maakt in de huidige tijd misbruik van een tovenaar, die gedwongen wordt om zaken te voorspellen, nummers van kluizen te zien en bendeleden onzichtbaar te maken zodat ze met gemak banken kunnen overvallen. Jij bent de agent die de bende probeert op te rollen en uiteindelijk te tovenaar moet bevrijden.
 9. Je bent een tolk in dienst van de overheid. Op zekere dag wordt er een oude dame voorgeleidt die vreemde rituelen deed in haar woning. Jij bent de tolk voor deze Slavisch sprekende vrouw. Zonder dat je het door hebt, blijkt elke zin die je voor haar vertaald een bezwering te zijn.

Alle boeken van Dizary

De schatkamer van Dizary ligt op je te wachten


 1. Een stuk van de stad laat op zekere dag gewoon los, stijgt op en blijft op grote hoogte hangen. Niets liever wil jij naar je geliefde toe die zich op dat stuk van de stad bevindt.
 2. De inbraak in het bejaardenhuis is laf maar deze makkelijke klus zal je veel opleveren. Niet wetende dat de bejaarden vampiers die er wonen ’s nachts juist tot leven komen.
 3. De houten raaf in je hotelkamer laat elke nacht even van zich horen. Niemand gelooft je, dus neem je het geluid een keertje op met je mobiel. Je komt er achter dat het een vervormd woord is – vlucht!
 4. Je woont al jaren in deze stad en je zweert dat je deze steeg nog nooit eerder gezien hebt. Aan het einde ervan ligt een boekenwinkel met knipperende neonletters boven de deur. De ene moment staat er Help Oord en het andere moment Hel Poort.
 5.  Je hebt een tatoeëring laten zetten, maar die zit de volgende dag in spiegelbeeld op je andere arm. Je kunt jezelf dan afvragen of jij je spiegelbeeld bent geworden.
 6. Elke zaterdag gaan veel kinderen naar sport. Jij gaat dan ook naar training, maar dan samen met je ouders die zich voorbereiden op de komst van een buitenaardse invasie. Uiteraard vind je dit onzin, maar je bent ze toch dankbaar als de eerste ruimteschepen de atmosfeer betreden.
 7. Het was ontzettend gezellig met al die gasten in het café. Je hebt er echt een groot feest van gemaakt. De volgende dag wil je de foto’s op je mobiel nog eens bekijken, maar alleen jij staat maar op de foto’s. En je ontdekt dat het café een maand geleden al was afgebrand.
 8. Op zekere dag blijkt op elk portretschilderij in het Rijksmuseum jou gezicht te staan. Zelfs ieder persoon van de Nachtwacht ben jij.
 9. Jij bent, zover je weet als enige in europa, in het bezit van een euromunt die ’s nachts licht geeft. Je hebt alleen geen idee hoe je eraan gekomen bent. Totdat je iemand anders ontdekt die ook een lichtgevend muntstuk bezit.
 10. Hij is de slechtste kunstenaar op aarde, maar weet wel de aandacht van buitenaardse wezens te trekken. Op een andere planeet wordt hij uiteindelijk de winnaar van een kunstwedstrijd met als prijs een planeet.


Jalvin en het rijm van de wereld

Een magisch verhaal over de begintijd van Dizary

€15


 1. Jij was erbij zodra de schepen landde en de wezens zich begonnen te verspreiden. Wie had eigenlijk het recht op jouw thuisplaneet Mars?
 2. De gelukssokken van Frankie, waar hij elke sportwedstrijd mee won, worden te heet gewassen en nou past hij ze niet meer. Gelukkig kan oma goed breien. De vraag is alleen of ze op tijd klaar is voor de grote finale.
 3. Je komt er achter dat je toekomst werkelijkheid wordt als je hem van te voren naspeelt en filmt met je mobieltje. Op een gegeven moment speel je dat je een miljonair bent, maar daarbij valt je mobieltje in bad en gaat je toekomst er toch heel anders uitzien dan gedacht.
 4. Je buren gaan geregeld verkleed naar fantasy-festivals. Jij hebt er niets mee, maar ze vragen je een keer mee te gaan. Je ontmoet er de liefde van je leven.

Acmala Johan Klein Haneveld


 1. Je schaft een mooi in leer gebonden dagboek aan. Elke avond schrijf je er iets in, maar de ochtend erna zijn de pagina’s steeds weer leeg. Je ontdekt dat bepaalde woorden wel mogen blijven staan en die vormen de zin: vandaag ontmoet ik haar/hem…
 2. Een onderzoeker met een uitmuntend reukvermogen wordt bij een moordonderzoek te hulp gevraagd. Op plaats delict herkent de onderzoeken een geur op het slachtoffer die van de hoofdinspecteur blijkt te zijn.
 3. Niet de ridders van de ronde tafel maar Merlijnen van de ronde tafel. Want tja, er is iets mis gegaan met zijn tovenarij en hij heeft zichzelf vermenigvuldigd. Dat zal een hoop gedoe opleveren.
 4. Een tovenaar in deze tijd brengt een magische barrière aan rondom zijn huis. Inbrekers kunnen wel binnenkomen, maar kunnen nooit meer naar buiten.
 5. Na een week lijkt iedereen in het dorp de vermissing van Kim al volledig te zijn vergeten. Alsof haar afwezigheid uit ieders geheugen gewist wordt. Zelfs haar ouders beginnen haar te vergeten. Maar jij zult als hartsvriendin er alles op alles zetten om haar te vinden. Ook bij jou beginnen veel herinneringen van haar al te vervagen. Waarom?
 6. Op zekere dag haal je weer een zoveelste rotstreek bij iemand uit. Als je later door het bos loopt krijg je een boekje naar je hoofd gesmeten. Het blijkt het dagboek van je beschermengel te zijn. Wat je dan leest zal je eindelijk veranderen.
 7. Voor het slapengaan doe je alle deuren goed op slot. Je kruipt daarna in bed tegen je man aan, zegt dat alles goed op slot zit en je gaat slapen. Direct gaat je mobieltje. Het is je man die belt, en zegt dat hij autopech heeft en later thuis zal zijn…
 8. Op zekere dag verschijnt er een levend oog op de muur van je woonkamer en die volgt je bij alles wat je doet.
 9. Je traktaties op school worden gewaardeerd. En wat fijn dat je de dag ervoor die heks in het bos tegenkwam. Toen je haar vertelde over het feit dat je werd geplaagd, begon ze meteen allemaal kruiden te verzamelen. ‘Je wraak zal zoet zijn,’ had ze gezegd.

Alle boeken van Dizary

De schatkamer van Dizary ligt op je te wachten


 1. Alleen de farao’s mogen een kat bezitten. Maar in de stal ontdekt de dochter van een eenvoudige boer een nest van 6 jonkies. Ze kan zich er niet toe zetten om ze deze verboden dieren om te brengen. En maar goed ook, want elke katje blijkt een heel bijzondere gave te bezitten.
 2. Het skelet van een Minotauros wordt gevonden. Door middel van het ontdekte DNA wordt het monster opnieuw gecreëerd en tot leven gewekt. Niet wetende dat het de directe omgeving in een labyrint zal veranderen.
 3. De beelden in de tuin zijn eeuwen geleden geplaatst. Niemand van de familie kijkt meer om naar die stenen figuren die vreemde dingen uitbeelden. Jij herkent er een boodschap in en dat zal je een groots avontuur bezorgen.
 4. Op een ochtend verscheen er een zwarte regenboog aan de hemel.
 5. Een man laat het stadsleven achter zich en wil middenin een afgelegen bos nog voor de winter een blokhut bouwen. Maar met geen mogelijkheid krijgt hij de bomen omgehakt of gezaagd. Wat hij ook doet, geen boom laat zich kennen. Pas nadat hij de bomen gesmeekt heeft en een belofte doet dat hij nieuwe zal planten, geven ze mee.
 6. Door een fout reis je terug in de tijd en kom je op de Titanic terecht. Op dat moment is er nog niets met de boot aan de hand, behalve dan dat er niemand aanwezig is.
 7. Je bezoekt zoveel mogelijk griezelige locaties om met geesten in contact te komen, om voor jezelf bewijzen te vinden voor hun bestaan. Maar geen enkele locatie weet je echt te overtuigen. Bij je thuis beginnen echter dingen te verschuiven, deuren dichtslaan en de stroom uit te vallen.
 8. Je valt in slaap in je hangmat en zodra je wakker wordt, ben je omgeven door alleen maar mist.

verhalen kookboek, schrijf inspiratie, schrijver, Patrick Berkhof

Lekker aan de slag met deze 201 Unieke Verhaal Ideeën

€4,95


 1. Als beginnend thrillerauteur verdien je voorlopig de kost in een wasserette. Een bloedspetter op een kledingstuk hier en daar is vrij normaal. Maar van één specifiek adres komt toch wel vaak bloederige kleding binnen. En in een broekzak vind je een kogel. Uiteraard ga je op onderzoek uit.
 2. Je bent een echte klassieke bankovervaller, alleen doe jij je werk op verschillende planeten in verre sterrenstelsels en roof je data.
 3. Door een fout reis je terug naar 1400, waar de technologie toch geavanceerder blijkt te zijn dan je had gedacht. Want waarom had iedereen toen al een computer en mobieltje, en bestond er al Google en Facebook? Waarom is toen alles opeens verdwenen?
 4. Het verhaal van de tovenaarsleerling, maar dan in een laboratorium waar met DNA wordt geklooid.

Nog veel meer verhaal ideeën en schrijf inspiratie nodig?

Dizary schijf inspiratie, verhaal ideeën, Patrick Berkhof
50 verhaal ideeën en schrijf inspiratie

Verhaaltjesdag – Short story day
Vandaag 21 december is het short story day.

25 schrijf prompts inspiratie schrijfwedstrijd 2020
25 verhaalideeën voor de donkere dagen
Heerlijk die donkere dagen. Een fijne tijd om lekkere duistere verhalen te verzinnen.

Schrijfwedstrijd inspiratie, 25 schrijf prompts
Schrijfwedstrijd inspiratie, 25 schrijf prompts

verhaalidee schrijftip inspiratie
35 verhaal ideeën, inspiratie #4
Een leuk verhaal begint met een leuk idee. Nou hier heb je alvast weer 35 ideeën waarmee je aan de slag kan.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.