Wat maeckt Dizary nou zo lekker Hollands?

geplaatst in: Nieuws, Wat is Dizary? | 0

Zeg je Dizary, dan zeg je eigenlijk ook Nederland. Mijn bedachte labyrinthwold is rechtstreeks uit de Hollandse klei getrokken. De opeengepakte wereld staat vol met windmolens, er is altijd een gevecht tegen het water of de regen, en er zijn volop rotondes, klompen, drop, dijken, fietsen en wat nog meer. Literair gezien valt mijn verhaal in het subgenre van de ziltpunk. Weet jij wat Dizary nou zo lekker Hollands maakt? Ik zal je een paar nuchtere voorbeelden geven.

Lekker op de fiets

Weer of geen weer, de fiets is hier populair. Hoewel de straten, bruggen en tunnels in Dizary in onmogelijke richtingen lopen, is de fiets een erg gewild vervoersmiddel. Deze fietsen zijn niet helemaal normaal. Ze hebben allemaal handige foefjes. De fietsen van Ileas en Arak beschikken bijvoorbeeld over een mechaniek om trappen te bestijgen of af te dalen en om moeiteloos hellingen te beklimmen. Linnen schermen aan de zijkant beschermen tegen de regen. (ja, in Dizary regent het net zoveel en onverwachts als in Nederland) Soms lijkt er erop alsof hun fietsen een eigen leventje leiden.

Sparen, sparen, sparen

In Dizary is men gek op sparen. Over het algemeen liever geen grote zaken zoals meubels of kunst vanwege het ruimtegebrek. In deze samengepropte wold is het bezitten van grote dingen een afrader. Liever wordt er gespaard voor bijvoorbeeld een zak met lekkere trollendrop, lelijke handdoeken, krantenberichten, theezakjes, vieze stinkzeep en wat nog meer. De jeugd is vooral fan van de plaatjes van bekende trolbollen-teams. Vooral wordt er gespaard voor zegeltjes waar niemand meer een idee van heeft waar ze voor zijn. Vaak vind je in menig besteklade of kledingkast handenvol zegeltjes.

Klompen

In de warrige straten van Dizary lopen de mensen graag op klompen. Die dingen zitten helemaal ruk. Maar door de herrie die die houten dingen op de kasseien maken, weet iedereen in elk geval dat je eraan komt. Mocht je worden overvallen, dan heb je ook een geweldig wapen tot je beschikking. Reken maar op dat je met klompen aan je handen een flinke dreun kunt uitdelen.

Tegeltjeswijsheden

Aan menig muur hangt een porseleinen gebakken tegeltje met in blauwe inkt geschilderde wijze spreuken zoals: ‘De koek is altijd al op nog voor hij gebakken is, bak geen koek’ – ‘Een flinke duit in den zak stelt men op straat weinigh gemack’ – ‘Zolang een deur naar buiten zwaait moet ge er niet achter gaan staan’ – ‘Geen grootmeister uit Zuriel is z’n pruik weardig zolang niet elke haar geteld zyt’ – ‘Zoals hotsen knotsen en knotsen hotsen zal men nooit botsen.’ De wijze tegel is tevens een betaalmiddel of onderpand.

Discussie

De herbergen zijn de plek om te discussiëren over – waar kun je het beter over hebben dan over het weer. In Dizary verandert dat met het uur. In de ene straat kan het sneeuwen terwijl het in de straat daarnaast praktisch zomer is. De herberg is ook de plek waar je op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Nu trekt het nieuws in Dizary met de vaart van een slag door de wold. Dus de kans dat je werkelijk iets nieuws oppikt is tamelijk klein.

Nuchter

In Dizary is men over het algemeen nuchter – of traag van begrip. Zelfs als het gevaar voor de neus staat, wil men er meteen een algemeen referendum aan hangen om te bepalen of het gevaar wel terecht is. Voor de Dizariaan hoeft het allemaal niet zo nodig. Hip, flitsend, snel, zijn termen die eigenlijk niet in het woordenboek voor komen. Voordat er iets wordt ondernomen moet er op zijn minst een lange periode van wikken en wegen aan vooraf zijn gegaan.
acmala, Johan Klein Haneveld, Patrick berkhof, Dizary, een verhaal uit de wold van Dizary