hoe groen schrijf jij eigenlijk? Patrick Kerkhof Dizary

Hoe groen schrijf jij eigenlijk?

Stel je werkt op een oude energie-slurpende pc aan een goedkoop, niet fsc houten bureau, in een stoffige ruimte en je print dagelijks je schrijfsels uit op papier met behulp van een stinkende oude laserprinter. Goed of slecht? Hoe groot is jouw schrijf-voetafdruk? Je kunt meer doen dan je denkt.

Werkplek

Neem je werkplek eens onder de loep. Zou je huidige dingen kunnen verbeteren met duurzaam hout, muurisolatie, radiatorfolie, led lampen, groene servers etc.? Schrijf jij bijvoorbeeld aan de eettafel met behulp van een laptop, dan is dat prima. Maar staat alle verlichting vol aan, de verwarming hoog en de tv aan op de achtergrond, dan moet je toch eens wat beter naar je schrijfgedrag kijken.

Feit
Voor het fabriceren van een PC is 240kg fossiele brandstof nodig, 22 kg aan chemicaliën, 1,5 ton aan water en verscheidene edelmetalen en mineralen welke gevaarlijk zijn als ze in het milieu terecht komen. Het recyclen van een pc kost ook weer veel energie. Papier kan tot 7 keer worden gerecycled voordat de vezels te kort worden.

Gezondere lucht

Ik heb laatst een aantal mooie groene planten op mijn werkplek neergezet. Die zuiveren niet alleen de lucht maar zorgen ook voor een goede luchtvochtigheid. Vraag bij het tuincentrum bij jou in de buurt naar luchtzuiverende planten. Al die platen geven mijn werkplek een heel fijne indruk. Wil je planten aanschaffen, kijk dan ook eens in het plantenasiel  of op marktplaats. Planten hebben iets zachts en geruststellends. De kleur groen helpt echt. Nee, ik schrijf niet meteen over oerwouden.

Bureau

Oké toegegeven dat mijn bureau gewoon van de Ikea afkomstig is. Dat komt omdat ik snel een bureau nodig had voor weinig. Ik weet niet waar het hout en de andere onderdelen vandaan komen. Maar er zit geen milieulabel op. Ik heb bespaard in aanschaf en ik ben nu opzoek naar een duurzaam alternatief, zoals iets tweedehands. Kijk eens of er een goede kringloopwinkel in jouw buurt zit.

Groene Servers

Je kunt veel verder gaan dan je denkt. Stel dat je tekst verwerkt op je laptop. Dan zou je als backup van je bestanden een groene online cloud server kunnen gebruiken. Om deze servers te laten draaien wordt groene energie gebruikt en er zijn providers die speciaal bomen aanplanten voor elke verbruikte GB. Heb je een eigen website, laat die dan in elk geval op groene servers draaien zoals bij Greenhost.nl

Spellingchecker uit


Als ik tegenwoordig op mijn pc teksten schrijf, dan zet ik altijd mijn spellingchecker uit. Hierdoor word ik minder afgeleid en schrijf ik meer tekst in minder tijd.  Deze tijdwinst zorgt ervoor dat mijn pc minder lang aanstaat. Pas als ik tevreden ben over mijn tekst, dan controleer ik hem pas grondig. Alle beetjes helpen. (Of je neemt een typemachine)

Tekst uitprinten!!! Nee

Nee, joh. Alleen op het laatste moment. Het lezen van tekst op papier vind ik zelf stukken makkelijker. Je kan dan met je stapeltje printjes even ergens anders er makkelijk bij gaan zitten. De tekst leest van papier vaak anders dan vanaf een beeldscherm. Maar ik beperk het uitprinten zoveel mogelijk. En dan alleen op houtloos papier

Feit
73% van de mensen in de US vinden het lezen van een fysiek boek plezieriger dan het lezen vanaf een elektronisch apparaat. En 79% vindt het prettiger om een echt papieren boek beet te houden dan een elektronisch apparaat. Het lezen vanaf een apparaat wordt als minst prettig beschouwd. Gedrukte tekst wordt als betrouwbaar beschouwd. 35% van de mensen vertrouwd slechts het nieuws op social media en internetsites.

Wat jij schrijft, doet ertoe

Al met al – denk eens na over hoe je schrijft en vooral ook over wat je schrijft. Wij als auteurs kunnen met ons schrijven het verschil maken. Onze teksten zijn een krachtig wapen in de strijd tegen de vervuiling van de aarde. Laat jouw karakters in je verhaal altijd en overal de bewuste keuzes maken.

Geef een reactie