dizary op expeditie selfpub van je boek zelf uitgeven

Expeditie Selfpub #1

geplaatst in: Nieuws, Zakelijke tips | 0

Het selfpubben van je boek is een expeditie van formaat. Met je machete hak je een weg door de jungle van problemen. Het is een groot avontuur waar nooit een einde aan lijkt te komen. Een grote vraag speelt door je hoofd: waarom doe ik dit? Waarom sta ik bijvoorbeeld voor die paar grijpstuivers weekenden lang op een festival? Op een gegeven moment zit veel tegen en je staat op het punt er een… punt achter te zetten. In deze serie van korte expedities kun je leren van de fouten die ik heb gemaakt.

Een recensie aanvragen bij Biblion

your book really sucks

Aan het einde van het jaar had ik een leesexemplaar naar Bilbion gestuurd (deze periode is niet zo handig, maar daar straks meer over). Hun invloed is groot. Zij zorgen ervoor dat er een recensie van je boek wordt gemaakt. Daarvoor maken zij gebruik van proeflezers. Deze review komt bijvoorbeeld op Bol.com te staan (gaat daar ook nooit meer weg). En aan de hand van deze review bepalen alle bibliotheken in Nederland of ze jouw titel in het assortiment opnemen. En dat kan best een leuke order opleveren.

Helaas had mijn proeflezer niet zoveel zin in het lezen van mijn boek. Aan zijn recensie kon ik opmaken dat hij niet eens het hele boek gelezen had. Jammer want deze minder aantrekkelijke review leverde mij geen extra verkopen op. Nou, dan moet je mij hebben. Dus hier ging ik eens flink tegenin met een stevige bezwaarbrief. Werkt niet. De recensie werd niet aangepast. Bezwaar is kansloos, of toch niet?

Inmiddels ben ik wijzer. Stuur een leesexemplaar vooral in het voorjaar naar Biblion. Dan zijn de budgetten van de bibliotheken nog toereikend. Aan het einde van het jaar niet, en dan hoeven de recensies ook niet zo interessant meer te zijn. Als je bezwaar hebt, ga dan gewoon langs op de koffie en bespreek je probleem. Geef aan dat je als beginnend auteur een steuntje in de rug nodig hebt. Deze tactiek heeft voor andere auteurs wonderen gedaan.

 

Wake up!

Let op: het uitgeven je eigen boek bezorgt een kick. Ik werd helemaal euforisch dat het eindelijk ging gebeuren. Dan ga je automatisch naast je schoenen lopen. Zo was ik in de veronderstelling dat ik een bestseller had. Geen heel verkeerde gedachte, want het zette mij aan tot het doen van wonderlijk assertieve dingen. Zoals het benaderen van boekenwinkels, het opbellen van mensen, promoten etc. Ik ben best introvert en normaal zou ik dit nooit hebben gedaan. Toch was het beter geweest als iemand eerlijk tegen mij had gezegd: ‘Wake up.’ Ik had verre van een bestseller en ik stond onderaan de voedselketen van al die andere selfpubbers die al jaren bezig waren. Hoogmoed kan je tot goede acties aanzetten, maar je moet er dus wel mee oppassen.

 

Bezorgkosten België

Bezorgen van boeken vanaf je eigen webshop aan een klant in België is kei duur. Ik had dit verkeerd ingesteld op mijn webshop. Ten eerste had ik informatie gebruik van een bezorgdienst Kiala die niet meer zo goedkoop was als voorheen. En ik was helemaal vergeten om de btw in te stellen. Ik moest op een gegeven moment €13 betalen voor het bezorgen. Dan geef je dus toe op je prijs. Helaas werd ik gedwongen om België als bezorgoptie van mijn webshop te halen. Beter is het om je boeken bij het CB neer te leggen. Dan kunnen alle boekenwinkels en webshops in Nederland en België je boek bestellen, zonder dat jij er omkijken naar hebt.

 

Maaruh, hoe komen je boeken bij het CB?

Ik had in het begin geen idee hoe het CB werkte. Zonder CB wordt het heeeel lastig je boek via de boeken- en webwinkels te verkopen. Als je zeker weet dat je boek heel goed gaat verkopen, neem dan een eigen account bij het CB. Er zijn ook verschillende organisaties die hun CB account delen. Een goedkope dienst is om je boeken via Pumbo bij het CB onder te brengen. Je betaald ze €165 per jaar en het maakt niet uit hoeveel boeken je via hen stalt. Zij regelen verder alles en dat is wel zo fijn. Ze zorgen er zelfs voor dat jouw gegevens bij je boekinfo komt te staan. Dus de naam van jouw uitgeverij etc. Je moet wel zelf een stukje tekst en info over je boek aanleveren zodat zij dat kunnen verwerken.

 

Boeken terughalen kost geld

Ik had verkeerd ingeschat hoeveel boeken ik online en in boekenwinkels zou gaan verkopen. Mijn verdeling was: 70% CB en 30% op voorraad thuis voor beurzen en webshop. Maar op festivals begon ik meer en meer boeken te verkopen. Naderhand moest ik boeken bij het CB terughalen. Bij hun betaal je voor elke stap die ze zetten. In mijn geval €0,77 per boek. Dus maak van tevoren een goede inschatting. Ga je verkopen op beurzen en festivals, neem voldoende voorraad in huis. Andersom, als je meer promotie via de boekhandels en webwinkels gaat doen, dan moet je meer boeken bij het CB neerleggen.

 

Taalfouwtjes

F*#k, had ik eindelijk een schitterende lijst met veel e-mailadressen van boekhandels in Nederland en België, zet ik een stomme taalfout in de openingszin van mijn boekpromotiemail. Ik weet niet hoe vaak ik mij op mijn voorhoofd geslagen had, maar die is nu best plat.Maar wat bleek? Heel veel mensen hadden vanwege die fout de email voor mijn Dizaryboek wel geopend. Toch voelde het niet zo netjes en vanwege die fout leverde het gewoon niet zoveel verkopen op. Dus mijn tip: laat iemand anders alles lezen voor het de deur uit gaat. (En ik heb nog niets geleerd, want deze blog doe ik lekker helemaal zelf)

Volgende keer meer tips die jouw pad naar succes gaan veraangenamen. Veel plezier in elk geval met jouw reis.

 

 

Geef een reactie