schrijfexperts op youtube overzicht deskundig

Een overzicht van Youtube schrijf experts

Gratis schrijfles, wie wil dat niet? Op Youtube zijn er veel specialisten die je van alles over het schrijversvak kunnen vertellen. Ik heb voor jou een overzicht gemaakt van een aantal goede youtube videokanalen. Met hun tips kun je jouw boek naar een hoger niveau tillen. De volgende vloggers zijn de moeite waard om eens te bekijken.

(Eng.) Brandon Sanderson

https://www.youtube.com/user/BrandSanderson/videos

Hij is een uitstekende verteller, maar weet tijdens zijn lessen zijn publiek behoorlijk te hersenspoelen voor zijn eigen schrijfwerk. Tijdens zijn lessen haalt hij geregeld zijn werk aan, niets mis mee, maar wel een beetje dik erop. Hij is een goed spreker en er komen bruikbare tips voorbij. Zijn klassikale video’s zijn eigenlijk te lang en het kijken vraagt geduld. Het klaslokaal is ook nog eens erg onaantrekkelijk, dit had net zo goed een podcast kunnen zijn.

(Eng.) Ellen Brock

https://www.youtube.com/user/KeytopServices/videos

Ellen is een goede verteller en besteed ook aandacht aan haar video’s, zodat het je gemakkelijker blijft kijken. Haar video’s zijn kort en vol met bruikbare tips.

(NL) Robin Rozendal

https://www.youtube.com/channel/UCDJ9xGd4qV7gISRNhnLxq-Q/videos

Jaaah, gewoon Nederlands. Een van de weinig goede Nederlandstalige vloggers, die bruikbare schrijftips geeft. En dat niet alleen; dit multitalent vertelt over uiteenlopende creatieve onderwerpen zoals tekenen en schilderen. Zeer de moeite waard.

(Eng.) Abbie Emmons

https://www.youtube.com/channel/UC20oEMuKgfaNBfpV7JlFRQQ/videos

Ze maakt er altijd een goed verhaal van met een duidelijke probleemstelling. Ze komt met erg bruikbare tips en goede voorbeelden. Ze kan bepaalde schrijfproblemen zeer praktisch uitleggen. Ja, het is in het begin even wennen aan haar enthousiaste onthaal. Goed, het is een jonge Amerikaanse meid die soms iets te populair doet.

(Eng.) Alexa Donne

https://www.youtube.com/channel/UCfwTRhTSM2NyJImC8HeUd1Q

Ze heeft een heel uitgebreide videotheek waar je van alles kunt vinden over het schrijfproces. Haar meeste video’s zijn kort en dat maakt het kijken prettig. Zo kun je zelf een aantal video’s plannen.

(Eng.) Jenna Moreci

https://www.youtube.com/channel/UCS_fcv9kBpDN4WWrfcbCrgw/videos

Kei veel video’s en allemaal van een praktische lengte. Per video gewoon duidelijk één onderwerp.

(Eng.) Hello Future Me

https://www.youtube.com/channel/UCFQMO-YL87u-6Rt8hIVsRjA/videos

Maak altijd veel werk van zijn filmpjes. Hij spreekt af en toe te snel en ik kan niet altijd volgen wat hij bedoelt. Maar dat zal wel aan mij liggen, ha, ha.


Alle boeken van Dizary

De schatkamer van Dizary ligt op je te wachten


Op film gerichte tips

De wat meer op film gerichte schrijftips. Vaak zijn de video’s gericht op het schrijven van een filmscript. Maar daarbij gaat het juist om de perfecte dialoog en character ark. Dus zeker praktische tips die ook tijdens het schrijven van een boek van pas gaan komen.

The Closer Look

https://www.youtube.com/channel/UCI9DUIgtRGHNH_HmSTcfUbA/videos

The art of story

https://www.youtube.com/channel/UCnGfFb0Ouo0i92MFx7mqZLg/videos

Film Courage

https://www.youtube.com/user/filmcourage/videos

Tot zover dit overzicht. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Heb je zelf goede voorbeelden die hier aan kunnen worden toegevoegd, laat het dan weten. Hoe completer deze lijst wordt, hoe beter.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.