dag van de kleine schrijver

Vandaag is het de dag van de kleine schrijver

geplaatst in: Nieuws | 0

Zoals elk jaar op 10 december is het weer de ‘Dag van de Kleine Schrijver’. Voor het eerst werd deze dag gehouden in 2009. De kleine auteur drijft op bevlogenheid, want het is vaak langdurig ploeteren voor een bescheiden resultaat.

Wat is de definitie van de kleine schrijver?
Misschien is de foto wat misleidend, maar de kleine schrijver is niet per se jong van leeftijd. Maar dat kan ik als auteur wel heel erg aanmoedigen. Hoe jonger je met schrijver bezig gaat zijn, hoe beter je verbeeldingsvermogen ontwikkeld wordt. Vandaag gaat het om de kleine schrijver die zijn of haar werk meestal niet in boekvorm uitgeeft. Komt het wel tot een uitgave, dan is dat op bescheiden schaal en voor eigen risico. De oplage van zo’n uitgegeven boek blijft beperkt tot laag, zeg drie cijfers of minder. De kleine schrijver is vooral bekend in eigen kring.

De dromen en plannen van de kleine schrijver kunnen variëren van ‘geen’ tot ‘ heel ambitieus’.

Elk jaar op 10 december zoeken kleine schrijvers en geïnteresseerde lezers elkaar spontaan op – hoi. En uiteraard kan dat op allerlei manieren. Een mooie gelegenheid zijn de culturele en literaire organisaties, platforms en podia, die hiervoor hun poorten openen. De activiteiten hebben vooral een plaatselijk karakter. Allerlei instanties rond taal, schrijven, dichten, lezen, boeken en publiceren nemen daarvoor initiatieven. Media kunnen natuurlijk bij dit alles een stimulerende rol spelen.

De Dag van de kleine schrijver vormt een blijvende steun in de rug van alle kleine schrijvers in het Nederlandse en Friese taalgebied. Volgens een onderzoek van dagblad Trouw uit november 2007 zijn er ongeveer een miljoen van deze hobbyauteurs actief in ons land. Een klein deel daarvan, nog geen 10%, overweegt om met het geschrevene naar een uitgever te stappen, aldus het onderzoek. Schrijven is een intensief proces, zeker voor wie ook gelezen wil worden. Kleine auteurs steken vaak veel tijd en energie in hun schrijverschap. Misschien moet daar eens rekening mee worden gehouden als iemand een negatief oordeel over een boek heeft.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.