Video games day | mijn favoriet is Myst

geplaatst in: Nieuws | 0

Het is vandaag op 12 september #VideoGamesDay. De dag waarop je je waardering voor jouw favoriete videospel laat blijken. Één spel dat bijzonder veel indruk op mij heeft gemaakt dateert alweer uit 1993 en heet Myst. Ik vond het geweldig om over de mysterieuze eilanden te zwerven, ergens een geheimzinnige hendel over te halen, sleutels te ontdekken en het geweldige interactieve verhaal te ervaren. Dit spel heeft mijn schrijverscarrière op positieve wijze beïnvloed.

Het spel was super primitief met stilstaande plaatjes, niets in 3D. Dat kun je je tegenwoordig niet meer voorstellen. En toch was het spannend. Het maakt denk ik niet uit of een spel primitief is, als achterliggende verhaal je maar meesleurt. En dat was bij Myst zeker het geval. Het spel begon met jij als karakter op een verlaten eiland, dat vol stond met bouwsels en constructies. Puzzelen maar. En langzaam maar zeker ontvouwde zich het verhaal.

Myst, #videogamesday, mijn favoriet is Myst

Cyan, de maker van het spel publiceerde daarna nog meer geweldige titels op hetzelfde thema. In 1997 verscheen Riven, ook zo’n kneiter van een spel. En al veel geavanceerder omdat je ditmaal stilstaande foto’s rondom kon bekijken en er waren video-elementen toegevoegd. in 2003 publiceerde ze URU, niet zo’succes, in 2005 Myst V – End of ages. Na een geslaagde crowdfunding kwam in 2006 Obduction uit. Volledige 3D en geschikt voor virtual reality.

Myst, #videogamesday, mijn favoriet is Myst

Een nieuw spel in de maak

En mijn hart ging sneller kloppen toen Cyan in 2018 Firmament aankondigde. Dit steampunk spel binnen de wereld van Myst is op dit moment in de maak. Er was een crowdfunding voor opgezet en die is inmiddels gebacked. Ik zit vooraan, zeker weten!

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.