Elfia kasteel de Haar 2023

geplaatst in: Festival, Nieuws | 0

Elfia bij kasteel de Haar was op 22 en 23 april zoals gebruikelijk weer een ontzettend mooi feest. Maar de schoonheid vertoonde dit jaar wel erg veel scheurtjes. Twee middagen volop regen was een behoorlijke domper en dat hadden we niet in de hand. Maar niet alleen hierdoor had het festival met problemen te kampen. Het verbaast me hoe Elfia zichzelf steeds verder om zeep helpt.

Elfia 2023

Kasteel de Haar

De locatie was nog steeds prachtig en de opzet grootser dan voorheen. Het publiek liet zich niet van de wijs brengen door de regen en hun kostuums waren nog mooier. Ik heb er zelf weinig van meegemaakt, want ik zag geen kans om mijn stand te verlaten. Project Dizary had ook zoveel nieuwe boektitels om te presenteren. Jalvin boek 2 en de Zielenlezer van Turion. Er waren behoorlijk wat nieuwe fans bijgekomen! Ik hoop maar dat ze naar Elfia blijven komen, maar ik twijfel…

Tickets

Na het neertellen van €37,50 pp en parkeren voor €15 kon de bezoeker het terrein betreden. Hoewel… als je ongeveer 3 uur (geen grapje) de tijd had om in de rij te staan. De ticketscanners werkten (weer) niet. Door het zoveelste falen aan de poort kwamen de bezoekers al behoorlijk geprikkeld de locatie op. Sommigen waren extra vroeg gekomen om de regen voor te zijn, maar dat lukte dus niet.

Op het festival waren de struikrovers nog niet klaar. Er waren ook serieuze tassencontroles. Teveel meegebracht eten werd eruit geplukt. Bezoekers moesten vervolgens nog exorbitant hoge bedragen neertellen voor drank en voedsel. Met een tientje voor eten en drinken kwam je nergens. Dus voor de rest bleef de hand op de knip. Jammer voor de standhouders.

Weer

Uiteraard heb je het weer niet onder controle. Regen kan gebeuren. Maar de organisatie had niet gedacht aan schuilplekken (Een tent huren kost geld en de organisatie wil een dikke sigaar blijven roken). Ook als de zon volop had geschenen, dan was een luifel hier en daar geen overbodige luxe geweest. Met als gevolg, klappertandende mensen in t-shirts die onderkoeld aan mijn stand voorbijtrokken. Hadden zij een jas mee moeten nemen? Zeker wel. Maar er liepen ook heel veel cosplayers rond en die trekken niet zo snel wat anders aan. Die gaan liever even ergens schuilen.

Doe het voor de bezoekers

Als standhouder schrok ik me weer de blubber van de prijs voor een marktkraam. Maar goed, alles wordt duurder en als trouwe Elfiabezoeker deed ik het ook voor de sfeer en de ervaring. Maar als je dan de ticketprijzen zag en de prijzen voor het eten. Ze prijzen zichzelf uit de markt.

Daarnaast besloot de top van de organisatie zich met een nog hoger salaris te bedruipen. Terwijl de organisatie de standhouders weer benadrukte dat we het voor de bezoekers moesten doen; ‘Maak er een mooi feestje van, bezorg ze een mooie ervaring.’ De organisatie gaf daar zelf geen blijk van, dan alleen maar serieus geld verdienen. Zo houdt het voor mij ook op en die indruk kreeg ik van de andere uitgevers ook.


alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.