elfde van de elfde het mysterie van de 11

ELF

geplaatst in: Nieuws, Waar gaan het boek over? | 0

Vandaag is het de 11e van de 11e en dit bericht is verschenen om 11:11. Dit getal is omgeven door een hoop mysterie. En de wold van Dizary zit vol met mysterie en uiteraard ook een hoop elven. (En ik woon op nummer 11. Hmmm, mysterious toch?)

De Dizary Elf

In de wold van Dizary lopen elven rond, maar die zijn niet altijd even snugger. Vaak verplaatsen ze zich in een groep van 11, omdat ze denken dat het een vloek is als ze met minder op pad gaan. Dit leidt geregeld tot heel onhandige situaties, vooral als ze op jacht gaan. Probeer maar eens stil te zijn met z’n elven.

Sommigen van de elven zijn ook wat dwangmatig en voordat ze op pad gaan moeten ze 11 keer de deurklink checken. Dat doen ze dus alle 11, dus voor ze eenmaal op pad zijn, is de avond al lang gevallen…

Wat is het geheim achter de elf?

Voor onze gewone mensenwereld bezit het getal 11 niet zo’n mysterieuze waarde. Maar voor de 11e van de 11e zijn wel verschillende verklaringen. Veruit het meest gehoorde antwoord is dat het getal elf al eeuwenlang bekend staat als het getal van dwazen en gekken. De één zegt dat het een dwaze overschrijding is van tien, het getal van de Tien Geboden. De ander zegt dat het 12-1 is: twaalf zou volheid symboliseren wat elf dwaas maakt omdat het net niet perfect is.

Vasten uit armoede

Andere bronnen beweren dat elf niks te maken heeft met dwazen maar met armoede. In de middeleeuwen werd er voor Kerst gevast. Niet uit religieuze overwegingen, maar uit armoede. Het vlees uit de slachtmaand november werd namelijk bewaard tot Kerst. Daarmee begonnen ze op 12 november. De dag ervoor aten mensen nog snel de niet houdbare producten. Waarom de elfde? Omdat het destijds toch al een feestdag was, namelijk Sint-Maarten.

Er is nog een ander mogelijk verband tussen Sint-Maarten en carnaval. Hierbij draait het meer om de kalender. Deze tijd markeert de donkere periode voor Kerstmis. Veertig dagen na de elfde van de elfde is het 21 december, de kortste dag van het jaar.

E.L.F.

Er bestaat ook nog een andere theorie over de relatie tussen het ‘elf’ en carnaval. Toen aan het eind van de 18e eeuw de Fransen het Rijnland bezetten, werd daar al stevig carnaval gevierd. Maar nu moesten de Franse bezetters op de hak genomen worden. Men zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest. Dit vanwege de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen het woord ‘elf’.

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.