Turion, Marieke Frankema, Project Dizary, Patrick Berkhof

Turion komt tot leven dankzij AI

geplaatst in: Kunst, Nieuws, Turion | 0

Het ondergrondse Turion in Dizary komt tot leven dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Voor kunst wordt dit al een tijdje gebruikt en je kunt er werkelijk verbluffende resultaten mee bereiken. Nee, het gaat niet vanzelf. Je moet nog steeds keuzes maken en informatie toevoegen om tot datgene te komen wat je wilt. Maar AI heeft mij verrast en ik weet zeker dat het een heel grote hulp zal gaan vormen bij mijn toekomstige verhalen.

Turion tot leven

Marieke Frankema heeft in haar boek (De Zielenlezer van Turion) een heel interessant beeld neergezet van deze ondergrondse plek. Over de parallelgangen had ik al eens geschreven in eerdere boeken van Dizary, maar ik had er nog nooit zo gedetailleerd bij stilgestaan als Marieke. Toen ik haar manuscript las, kreeg ik meteen een beeld van deze plek. Dit was zo sterk, dat ik op welke manier dan ook het visueel tot leven wilde brengen. Toevallig kon ik kort geleden werken met een AI programma genaamd Midjouney. Hier kun je kunst laten ontstaan door middel van het invoeren van woorden. Het is een hele puzzel om de juiste woorden samen te stellen en er ging een tijd overheen voordat ik tevreden was met het resultaat.

Remmen los met AI

Het is voor velen nog steeds de grote angst dat kunstmatige intelligentie ons over een paar jaar de les gaat leren. Misschien, misschien ook niet. Voorlopig gebruik ik het om kunst mee te maken, om mijn wold op verrassende manier nog meer tot leven te laten komen. Want dat is waar AI heel sterk in is. Je dingen te laten zien waar je zelf nooit aan zou hebben gedacht. Als ik iets teken, dan wil ik dat bepaalde dingen kloppen, zoals de compositie, lichtval en het perspectief. AI laat dat soort remmen los. Het stelt kunst samen aan de hand van jouw input en dat levert toch echt heel verassende dingen op.

Turion, Marieke Frankema, Project Dizary, Patrick Berkhof
Vreemde rituelen van de Morturie

Schrijfhulp bij writersblok

Ik weet zeker dat deze vorm van AI je kan helpen tijdens het schrijven van je boek. En dan vooral op de momenten dat je vast zit. Dit soort illustraties kunnen je helpen je worldbuilding te doorgronden. En dat niet alleen. Omdat AI afwijkt van jouw verwachtingspatroon, zal het ontstane werk je verrassen en jouw creativiteit beslist weer op gang brengen. Sta ervoor open en probeer het eens.


Zielenlezer van Turion, Marieke Frankema, Project Dizary, Patrick Berkhof


alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.